Harde schijven blijven prijzen opdrijven

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De productieperikelen rond harde schijven in Thailand blijven voor prijsstijgingen zorgen.

De productieperikelen rond harde schijven in Thailand blijven voor prijsstijgingen zorgen.

De stortregens van eind oktober 2011 in Thailand zorgen nog steeds voor naweeën in de productie van harde schijven. Aangezien Thailand ’s werelds tweede grootste producent van harde schijven is, met onder meer belangrijke productie-eenheden van Western Digital en Seagate, resulteert dat in een schaarste, met stijgende prijzen tot gevolg.

Analisten achten een prijsstijging van computers (en andere systemen met harde schijven) met 10% voor mogelijk. Een bijkomend aspect is dat de leveranciers hun beschikbare productiecapaciteit ook bij voorkeur voor de duurdere modellen inzet, om een maximaal rendement te halen. Overigens wordt zeker nog tot het eerste kwartaal van 2012 rekening gehouden met productieproblemen, wat de prijzen in de eerste helft van het jaar kan beïnvloeden.

Anderzijds kan ook de vraag bij de consumenten, die op de rem gaan staan wat de aanschaf van elektronische apparatuur betreft, een impact op de prijsvoering hebben. Zo kan een tegenvallende kooplust de producenten er mogelijk van weerhouden om al te sterke prijsstijgingen door te voeren.

Bekijk hier ook de bijdrage van het VTM-nieuws over dit thema.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content