Harvard-wetenschappers laten duizend autonome robots samenwerken

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Aan de Harvard University leerden 1.000 robots als een zwerm zelf instructies uit te voeren.

Grote aantallen robots of machines vlot laten samenwerken, is schier onmogelijk te programmeren. In het Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) laboratorium (in samenwerking met het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering) werd een methode ontwikkeld om met uiterst simpele gedragingen en onderlinge communicatie, duizend autonome robotjes (Kilobots) in een ‘zwerm’ zelf te laten bepalen hoe ze een instructie uitvoeren.

Record

In een filmpje wordt getoond hoe die 1.000 Kilobotjes samen eenvoudige instructies als “vorm de letter ‘K'”, of “vorm een zeester” in onderlinge samenwerking uitvoeren.

Daarbij wordt uitdrukkelijk verwezen naar de wijze waarop grote aantallen cellen, of biologische collectieven zoals scholen vissen, samen taken aankunnen die elk element van de groep op zich niet aankan.

Met een zwerm van 1.000 robotjes boekt de onderzoeksgroep meteen ook een nieuw record, want tot voor kort was de omvang van robotzwermen gewoonlijk beperkt tot ongeveer 100 eenheden.

Autonome auto’s

De demonstratie wordt als belangrijk ingeschat in de ontwikkeling van systemen waarin grote aantallen robotten of machines onderling samenwerken. Radhika Nagpal, hoofd van het lab, wijst op het belang van deze zwermtechnologie om AI-algoritmen (artificiële intelligentie) ook in de praktijk te testen.

“Steeds meer zullen we grote aantallen robotten zien samenwerken, zoals honderden robotten die samen werken aan een milieu ‘clean up’ of snel inspringen bij rampen,” stelt ze, “Of denk aan miljoenen zelfsturende auto’s op onze snelwegen. Het inzicht om ‘goede’ systemen op die schaal te ontwikkelen, zal van kritiek belang zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content