Heeft u een ‘gejailbreakte’ iPhone? Dan is uw Apple-ID en wachtwoord in gevaar

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Gebruikers en securityspecialisten maken melding van een virus dat de Apple-ID’s en wachtwoorden van ‘gejailbreakte’ iPhones of iPads steelt.

Via de ‘sociale nieuwssite’ Reddit werd door gebruikers melding gemaakt van het zogenaamde ‘Unflod Baby Panda’, een vorm van malware die het op iPhones en iPads heeft gemunt en die de Apple-ID’s en wachtwoorden van gebruikers afsnoept. Ook securityonderzoeker Stefan Essar en het securitybedrijf SektionEins hebben over het virus gerapporteerd. Dat schrijft The International Business Times.

Niet alle mobiele Apple-toestellen zijn echter geïnfecteerd door het virus, dat vermoedelijk van Chinese origine is. Het zou enkel gaan om ‘gejailbreakte’ iPhones en iPads – dat zijn ‘opengebroken’ toestellen die het mogelijk maken toepassingen te downloaden die niet te vinden zijn in de App Store van Apple – met een 32-bits-architectuur. De laatste modellen, zoals de iPhone 5S en de iPad Air met een A7-chip (64-bits) – zouden dus niet in gevaar zijn. Maar volgens Essar zouden bezitters van deze modellen eveneens op hun hoede moeten zijn, aangezien er een nieuwe uitvoering van Unflod zou kunnen volgen.

Wat er met de gestolen Apple-ID’s en wachtwoorden gebeurt? “Ze worden van de apparaten gestolen en in ‘plain text’ verstuurd naar servers met IP-adressen die aan Amerikaanse hostingbedrijven toebehoren, maar ze zijn blijkbaar voor Chinese klanten bedoeld”, bericht SektionEins.

De oplossing voor het probleem is vrij eenvoudig: de hardware terugbrengen naar de oude toestand. Maar dan zijn de gebruikers wel hun ‘gejailbreakte’ apps kwijt…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content