Helft Belgische bedrijven vreest dat eigen beveiliging niet volstaat

© iStock

88 procent van de Belgische bedrijven vreest dat zijn informatiebeveiligingsinfrastructuur niet voldoet aan de behoeften van hun bedrijf. Ook het opsporen van cyberaanvallen is voor velen een lastige taak.

Dat blijkt uit een rondvraag van Ernst en Young bij 56 bedrijven in België. De helft denkt niet in staat te zijn om een gesoficisticeerde cyberaanval op te sporen. 88 procent vreest dat de infrastructuur ondermaats is ten opzichte van noden van het bedrijf.

Ook missen bedrijven de nodige kennis intern. 57 procent mist de bijdrage van een informatiebeveiligingsteam bij gebrek aan de juiste werknemers. 52 procent mist een team dat focust op nieuwe technologie en 43 procent heeft geen operationeel cybersecurityteam. 27 procent voert geen analyses uit van cyberbedreigingen. 21 procent doet niet aan identiteits- en toegangsbeheer.

Meer budget nodig

Geld lijkt daarbij een belangrijke rol te spelen. Ongeveer 66 procent van de respondenten zegt dat het budget voor informatiebeveiliging minstens vijftig procent hoger moet liggen om te volstaan.

De rondvraag van EY is deel van een wereldwijd onderzoek bij 1755 bedrijven in totaal. Al moeten we daarbij ook opmerken dat het onderzoek enigszins gekleurd is omdat EY zelf security consultancydiensten levert. In dat opzicht is onderzoek vergelijkbaar met Cisco dat zegt dat er meer netwerkverkeer komt, of Spotify dat zegt dat mensen graag naar muziekstreams luisteren. Daarnaast gaat het om wat bedrijven denken. Niet om absolute cijfers over al dan niet afgeweerde cyberaanvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content