‘Helft Belgische jobs kan vervangen worden door robots, een derde loopt groot risico’

© Shutterstock

Eén op de twee jobs in België kan binnen twintig jaar vervangen worden door computers of robots. Eén op de drie loopt zelfs een groot risico, vooral routinejobs met een gemiddeld loon.

Eén op de twee jobs in België kan binnen twintig jaar vervangen worden door computers of robots. Eén op de drie loopt zelfs een groot risico, vooral routinejobs met een gemiddeld loon, zoals administratief personeel, verkopers en huishoudhulpen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Hoe groot is het risico dat uw job binnen de twintig jaar uitgevoerd wordt door een computer of een robot? Dat heeft ING België voor ons land voor het eerst op een wetenschappelijk onderbouwde manier berekend voor ruim 420 beroepen. Daaruit blijkt dat België zelfs nog iets kwetsbaarder is voor de “robotrevolutie” dan wat vergelijkbaar onderzoek van de Oxford University opleverde in de VS.

En toch hoeft u niet te panikeren. Bovenstaande risicoberekening geeft immers geen zekerheid dat die beroepen ook daadwerkelijk geautomatiseerd zullen worden. Zeker als je weet dat de opkomst van nieuwe (robot)technologie ook zorgt voor veel nieuwe jobs in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content