Helft vertrekkende medewerkers steelt bedrijfsgegevens

Uit een onderzoek blijkt dat de helft van de werknemers die een bedrijf verlaten toegeven vertrouwelijke gegevens mee te nemen. 40% zegt dat ze van plan zijn om de gegevens ook te gebruiken in hun nieuwe positie.

Het onderzoeksbureau Ponemon Institute deed in opdracht van Symantec onderzoek naar de veiligheid van intellectuele eigendom bij bedrijven. Er wordt veel geïnvesteerd in beveiliging tegen cybercriminelen en hackers, maar minder voor de hand liggende spelers worden meestal over het hoofd gezien als het gaat om diefstal van bedrijfsmiddelen: medewerkers. De helft van de werknemers geeft toe dat ze zakelijke gegevens meenemen bij het verlaten van een baan. Veertig percent van de werknemers ziet er geen graten in de gegevens te gebruiken in hun nieuwe positie.


In de meeste gevallen gaat het niet om kwade wil. Veel werknemers weten niet dat het verkeerd is om dergelijke gegevens mee te nemen. Vaak beschouwen ze ook de persoon die een document creëerde als de rechtmatige eigenaar. Uit het onderzoek blijkt dat 56 percent van de werknemers denken dat het geen misdaad is om bedrijfsgeheimen van een vorige werkgever te gebruiken. 62 percent vindt het aanvaardbaar om bedrijfsgegevens op hun persoonlijke computers, tablets, smartphones en in clouddiensten te bewaren. Volgens het onderzoek gebruikt 37 percent van de werknemers apps om bestanden te delen, zoals Dropbox of Google Docs, zonder de toestemming van de werkgever. Wat het erger maakt, is dat ze die gevoelige gegevens zelden of nooit verwijderen.


Het rapport geeft drie aanbevelingen om het risico op gegevensdiefstal te verminderen. Bedrijven moeten werknemers bewustmaken van de waarde van intellectuele eigendom, non-disclosure overeenkomsten invoeren bij arbeidsovereenkomsten en software installeren voor dataverliespreventie zodat ze in real-time informatie kunnen opsporen die onjuist wordt verzonden, gekopieerd of ongepast wordt blootgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content