Helft Vlaamse tienjarigen in bezit van onlineprofiel

Van de Vlaamse tienjarigen bezit 48,7 procent een profielpagina op een socialenetwerksite.

Van de Vlaamse tienjarigen bezit 48,7 procent een profielpagina op een socialenetwerksite.

Dat is opmerkelijk omdat men officieel 13 jaar moet zijn om een account aan te maken op zulke sites. Een en ander blijkt uit een onderzoek van Jeugdwerknet en Graffiti Jeugddienst in samenwerking met de Gentse universiteit en IBBT dat in Gent werd voorgesteld tijdens de studiedag “Apestaartjaren”.

Van dat percentage zit 66 procent op Netlog, 39 procent op Facebook, 26 procent op Habbo en 15,6 procent op YouTube. Ook opvallend is dat van die gebruikers 34 procent zijn profiel openbaar stelt voor iedereen, nog eens een derde houdt het enkel zichtbaar voor vrienden. Thuis heeft bijna iedereen van de tienjarigen toegang tot televisie (100 procent), computer (97 procent) en internet (96 procent).

Bij de Vlaamse jongeren tussen 12 en 19 heeft 87 procent een account op een socialenetwerksite. Bij die leeftijdscategorie blijkt Netlog het populairst (74 procent), gevolgd door Facebook (67 procent). Er wordt door 62 procent minstens éénmaal per dag ingelogd op dergelijke sites. De onderzoekers wijzen er daarnaast op dat de kleine groep “offline jongeren” niet uit het oog verloren mag worden.

Het onderzoek werd gevoerd bij wijze van een steekproef bij 1725 jongeren tussen 12 en 19 uit het middelbaar onderwijs en 199 kinderen tussen 10 en 11 uit het lager onderwijs door middel van enquêtes en interviews. Er werd gepeild naar het mediabezit, mediagebruik en houdingen ten opzichte van nieuwe media.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content