Het boetekleed van de Keizer

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De Keizer van Oostende wil een vzw nationaliseren. Niet zomaar een clubje, het gaat immers om DNS.be, de beheerder van de Belgische domeinnaam .be.

De Keizer van Oostende wil een vzw nationaliseren. Niet zomaar een clubje, het gaat immers om DNS.be, de beheerder van de Belgische domeinnaam .be.

Dat werkt uitstekend en dat boert ook goed, ondanks de vrij lage tarieven. Het surplus wordt vrijgegeven aan het goede doel zoals Close the Gap, dat computers ophaalt, opsmukt en aan de derde en vierde wereld doorspeelt. Daar kunnen socialisten niet tegen zijn, toch? Waarom wil Johan Vande Lanotte dan toch zijn klauwen zetten in de domeinnaambeheerder? Uiteraard wil hij het potje geld liever zelf verdelen, geen wonder dat in de raad van bestuur van de Nationale Loterij alle postjes bezet zijn door politici. Het is echter duidelijk dat de regering ook meer grip wil hebben op het internet dat steeds meer niet alleen een ‘second life’ maar ook een rol als ‘first life’ speelt. De data, de informatie die vandaag op ‘tinternet’ draait, is gigantisch. Naar analogie met de overtreffende trap van gigabyte, terabyte, zouden we zelfs terantisch kunnen zeggen.

De overheid moet uiteraard zorgen voor een veilig internet. Net als het moet zorgen voor een veilige samenleving. In die zin is er geen verschil tussen de echte en de virtuele wereld en moet de overheid diensten zoals de Federal CyberCrime Unit fors uitbreiden en voor de nodige financiering zorgen. Ook voor preventieve campagnes. Vandaag krijgen de politiediensten enorm veel inkomsten uit het boetefonds. Sommige politiecommissarissen klagen openlijk dat ze niet meer weten wat te doen met al dat geld: “We hebben pas nieuwe computers, wagens en moto’s aangekocht. Speciale apparatuur met nummerplaatherkenning hebben we ook al. Wat moeten we nog meer kopen?” Minder boetes uitschrijven is blijkbaar geen optie. Moeten die geldzakken van het boetefonds dan automatisch doorgesluisd worden naar de politiekorpsen die het moeten aanwenden om de veiligheid op de baan te vergroten? Speel een deel door naar de preventie en de opvolging van cybercriminaliteit. De informatiesnelweg mag ook best veilig aangepakt worden. En met alle respect, het geld van een vzw zoals DNS.be is daarbij slechts een druppel op een hete plaat. De Keizer mag zijn boetekleed elders zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content