Het voormalige Systemat ziet een toekomst in slimme gebouwen
Technisch dienstverlener SPIE begeeft zich met de acquisitie van Systemat op de Belgische ICT-markt. Onder de noemer SPIE ICS ziet het bedrijf een belangrijke rol weggelegd voor het cloud- en IoT-platform Colligo. SPIE maakt zich sterk dat de combinatie van de ICT-expertise van het voormalige Systemat en de technische knowhow van SPIE Belgium voor een unieke synergie zorgt.
SPIE is een internationale dienstverlener op het vlak van elektrotechniek, machinebouw, airconditioning, energie en communicatienetwerken. De groep telt 46.500 medewerkers en realiseerde in 2017 een omzet van 6,1 miljard euro. Het bedrijf timmert ook al enkele jaren aan een internationaal IT-luik. Het nam daartoe in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland verschillende spelers over. Internationaal is SPIE ICS goed voor 1,2 miljard omzet. Met de integratie van Systemat krijgt de divisie nu ook voet aan de grond in ons land.
De overname van Systemat door SPIE dateert van april 2018. De IT-dienstverlener draaide op het ogenblik van de overname ongeveer 70 miljoen euro omzet, voornamelijk via activiteiten rond het beheer van hardware, software en ICT-tools. Dat Systemat zich al een tijdje in troebel water bevond, was echter een publiek geheim. Het afstoten van de infrastructuurpoot en de Microsoft Licensing-activiteiten, en de halvering van het personeelsbestand boden bovendien weinig reden tot optimisme. Voortaan zal Systemat echter als SPIE Belgium ICS door het leven gaan.
Cloud en IoT-platform Colligo
SPIE ICS wil zijn klanten een ‘one stop shop’-ervaring aanreiken voor hun technische en digitale behoeften. Centraal staat het cloud- en IoT-platform Colligo, dat technische klantendata verzamelt, beheert, beveiligt en analyseert. Die informatie moet de gebruiker toelaten om onder meer preventief onderhoud in te plannen, de productiviteit te verhogen, energie-efficiënter te werken en de beschikbare hulpmiddelen optimaal te benutten.
SPIE ICS biedt Colligo aan als PaaS (Platform-as-a-Service). Nolwenn Le Ster, directeur cloud en IoT van SPIE ICS Frankrijk: “We verbinden onder meer sensoren, apps, services en analytische tools in bestaande en nieuwe gebouwen, over verschillende technologieën heen.” SPIE ICS gebruikt daarvoor een waaier aan netwerken, zoals wifi en 4G, maar ook Sigfox, LoRa en straks 5G. “Het cloudplatform draait in onze eigen datacenters en is erop gericht toekomstige innovatie te ondersteunen, onder meer op het vlak van AI en machine learning.”
Capteren, connecteren, optimaliseren
Een IoT-testproject van het Colligo-platform in Bordeaux duidt hoe SPIE ICS die slimme steden en gebouwen wil vormgeven. Het verzamelt en connecteert data van sensoren op verlichtingspalen, vuilnisbakken en parkeerplaatsen om op die manier de dienstverlening van de stad aan de bewoners te optimaliseren. “We beheren in Luik en Bergen parkings waar we data capteren”, vertelt Johan Dekempe, managing director bij SPIE Belgium. Het eigenlijke databeheer gebeurde tot voor kort door een externe partner. “Dankzij de acquisitie van Systemat kunnen we het volledige dataverhaal in handen nemen.”
“Iedereen heeft de mond vol van IoT en big data”, zegt Bruno Borremans, hoofd van de ICS-divisie van SPIE Belgium. “Bedrijven en overheden verzamelen enorm veel data, maar halen er veel te weinig waarde uit. We kunnen als installatiebedrijf de link leggen tussen de fysieke wereld – waarin we een grote expertise hebben opgebouwd – en het IT-luik. Op die manier gaan we echt disruptief te werk.”
Breuk met Systemat-verleden
De 1.850 medewerkers van SPIE Belgium blijven zich alvast op hun kernmarkten richten: smart cities, efficiënte gebouwen, industriële dienstverlening en energie. De Belgische tak kan daarbij terugvallen op de internationale IT-ervaring van SPIE ICS, met een breed ecosysteem van partners en meer dan tweeduizend experts. De honderdvijftig medewerkers van Systemat zetten hun service verder onder de vlag van SPIE ICS. “Tot grote opluchting van de bestaande klanten”, zegt Johan Dekempe, “want de continuïteit en de kwaliteit van de IT-dienstverlening blijven verzekerd.”
Dat gebeurt echter niet meer onder de bedrijfsnaam Systemat. “We focussen op het toekomstverhaal van SPIE ICS”, klinkt het. “Onze partners stappen graag mee in het nieuwe verhaal. De naam Systemat verdwijnt volledig in de benadering naar onze partners en klanten.” SPIE ICS richt zich daarbij niet alleen op de bestaande IT-klanten van het vroegere Systemat, maar ook op de bestaande SPIE-klanten en op nieuwe prospecten. “We hanteren een agressieve strategie”, vervolgt Johan Dekempe, “waarbij we investeren in de domeinen workspace, printing & document management, IP connectivity, datacenter & cloud en IT security.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier