Het wereldwijde web bestaat 25 jaar: tijd voor een ‘digitale grondwet’?
Op 12 maart 1989 legde Tim Berners-Lee de fundamenten voor wat later het wereldwijde web zou worden genoemd. 25 jaar later pleit hij voor een ‘digitale grondwet’.
Tim Berners-Lee – de geestelijke vader van het wereldwijde web, niet het internet – vindt dat er nood is aan een online ‘Magna Carta’, een internationale standaard die de onafhankelijkheid van het medium en de rechten van zijn gebruikers moet beschermen. Dat zegt hij in een interview met The Guardian.
Berners-Lee merkt op dat het web vandaag de dag gebukt gaat onder ‘aanvallen’ van overheden en internationale bedrijven. Om het “open en neutrale” systeem te beschermen, moeten er nieuwe regels opgesteld worden. “We hebben een globale constitutie nodig, een vastlegging van rechten”, zegt hij. “Zonder zo’n open, neutraal internet is er geen open regering, geen goeie democratie, geen goeie gezondheidszorg, geen verbondenheid van gemeenschappen en geen culturele diversiteit. Het is niet naïef te denken dat we dit kunnen bereiken, het is wel naïef te denken dat we het kunnen bekomen door achterover te leunen.”
De webgrondlegger neemt dan ook zelf initiatief. Op de website ‘The Web We Want’ roept hij op voor digitale rechten in elk land. Berners-Lee hoopt dat dit initiatief gesteund wordt door publieke instanties, overheden en bedrijven, en dat de campagne mainstream kan worden.
Tim Berners-Lee hekelt de praktijken van de Amerikaanse en Britse spionagediensten NSA en GCHQ. In het ‘Magna Carta’ zullen dan ook de principes van privacy, anonimiteit en de vrijheid van meningsuiting geëxploreerd worden. “Onze rechten worden meer en meer en van alle kanten ondermijnd. Het gevaar is dat we daar gewoon aan geraken. Ik wil de vijfentwintigste verjaardag van het web gebruiken om het web terug in onze handen te krijgen en vast te leggen wat we er de komende vijfentwintig jaar mee willen doen”, zegt Berners-Lee.
Om zo’n ‘digitale grondwet’ te doen werken, is het volgens Berners-Lee noodzakelijk dat “onze politici en onze rechters iets van programmeren kennen. Ze moeten begrijpen wat een computer kan doen. We moeten ook veel van de legale structuren herzien, zoals de wet op auteursrechten.
Voorts bekritiseert Tim Berners-Lee in The Guardian de grote invloed van de Amerikanen op het web. Dat ip-adressen en domeinnamen beheerd worden door een stichting die onderdeel is van het Amerikaanse ministerie van handel, vindt hij in het tijdperk van het internationale internet niet meer logisch. Ten slotte is de geestelijke vader van het web bezorgd over de mogelijke ‘balkanisering’ van het web, waarbij landen of organisaties hun eigen digitale ruimte afbakenen en hun eigen regels bepalen, met het oog op censuur, regulatie dan wel commercie.
Wie samen met Tim Berners-Lee aan de basis lag van het wereldwijde web, is de Belg Robert Cailleau. Die liet onlangs voor zijn blog en voor Data News zijn licht schijnen over het ‘Europese’ internet waar Angela Merkel voorstander van is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier