Hoe het EK ons internet onder druk zet
Het EK voetbal is de hoogmis voor voetbalfanaten. Maar ook voor netwerkbeheerders is het EK een ware beproeving want wie niet thuis of op café kijkt, streamt. En dat doen we massaal.
We hoeven u niet te vertellen dat we steeds meer online en mobiel media consumeren. Grote sportevents zijn daarbij vaak de voortrekker. Wie tijdens de wedstrijd op het werk of op verplaatsing zit heeft geen tv nodig maar grijpt naar een tablet, smartphone of laptopscherm.
Dat brengt flink wat data met zich mee. Op het WK in Zuid-Afrika (2010) was dat al 1 terabit per seconde voor een topmatch. Het WK in Brazillië was de topmatch goed voor 6,9 Tbps. Voor dit EK zal dat 10-13 Tbps zijn en als in Rio de Olympische vlam wordt aangestoken dan zitten we vermoedelijk op 15 tot 18 Tbps.
“We zien dat meer mensen kijken op mobiele toestellen, maar de eisen worden ook groter. Vandaag wil je een goede kwaliteit, zowel op je smartphone als op grotere toestellen. Dus ook de bitrate neemt toe waardoor het totale dataverbruik flink omhoog gaat”, licht Tim Vereecke, senior solutions engineer bij Akamai uit. Zijn bedrijf zorgt er voor dat grote hoeveelheden mediacontent vlot wereldwijd verdeeld geraken.
Het EK is uiteraard maar één voorbeeld van een internetpiek. Maar het totale datavolume zal nog blijven groeien. Zo ligt de piek vandaag bij Akamai op 33 Tbps. “Vandaag heb je nog vlot 2,5 miljard mensen die tv kijken. Als die morgen alles online volgen, dan zit je aan 25.000 Tbps. Dat is een enorme verschuiving, maar ik sluit niet uit dat we daar naartoe gaan.
Ook bij VRT
In België streamt onder meer Sporza van de VRT regelmatig wedstrijden op haar site. Voor een gewone stream is dat 0,264 tot 1,296 Mbps (afhankelijk van de beeldkwaliteit). Voor de evenementen van deze zomer wordt er een apart streamingplatform opgezet en bedraagt de stream 0,265 tot 2.628 Mbps. “Voor topevents zoals onze sportzomer met het EK en de Olympische spelen, wordt een apart streamingplatform opgezet, in hogere kwaliteit, met uitgebreide testing en backup-streamers”, vertelt Koen Quintelier van DPC, operations & services bij VRT.
Voor de wedstrijden van de Rode Duivels in de komende dagen en weken verwacht de openbare omroep zestigduizend kijkers.
De finale van Roland Garros werd door vijfduizend mensen gestreamed. De Belgische wedstrijden van de EK voorronde trok 43.000 kijkers. Maar voor de wedstrijden van de Rode Duivels in de komende dagen en weken verwacht de openbare omroep zestigduizend kijkers.
Nieuwe verdeelmodellen
Grote internationale streams vragen volgens Vereecke een andere aanpak. Zo denkt zijn bedrijf na over een hybride model van TCP en UDP, twee internetprotocollen. TCP is goed geschikt voor betrouwbaarheid en het afleveren van de datapakketten. UDP is daarbij in staat om hoge volumes af te leveren. Een andere methode is op voorhand content naar het toestel pushen. “Als je kan inschatten dat duizenden mobiele toestellen op piekmomenten bepaalde video’s opvragen, dan kan je die op rustige momenten al verzenden.” Al moeten we hierbij wel nuanceren dat dit uiteraard niet kan bij live evenementen.
Een derde verbetering is mogelijk door meer in te zetten op peer2peer. De ooit populaire techniek om illegaal films en muziek te verspreiden leent zich perfect om bijvoorbeeld in één stad een live videostream lokaal door te spelen. “We hebben die technologie vandaag al. Daarbij krijg je van een aantal gebruikers streams van 100 Kbps en die bundelen we samen voor een mooie afspeelervaring. Als je vandaag in 4K wil streamen dan moet je het bijna zo gaan doen.”
Vereecke merkt ook een verschil in het soort events. “Tijdens het WK waren veel matchen al overdag. Dan merk je dat een match om 15 uur vaak op het werk wordt gestreamed. Is die match later op de avond dan kijken mensen thuis. In dezelfde categorie wordt er ook minder gestreamed in het weekend dan door de week.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier