Hoe Intel helpt om de strijd tegen kanker te winnen

Genoomdata. © web
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Intel en de Oregon Health & Science University hebben een cloudplatform opgezet specifiek voor onderzoek naar kanker. Ook andere techgiganten helpen de ziekte bestrijden.

Op de tweede dag van het Intel Developer Forum (IDF) nam de 47-jarige general manager van de Intel Health Strategy & Solutions Group het woord. 23 jaar vocht Eric Dishman tegen kanker. Nadat hij hulp kreeg van kankerexperten en genoomanalisten raakte hij in ‘amper’ drie maand volledig genezen. Sindsdien is hij overtuigd dat gepersonaliseerde behandeling levens kan redden.

Dishman kreeg een gepersonaliseerde therapie, op basis van genoomanalyse. Het grote probleem is dat genoomdata heel wat giga- en terabytes in beslag nemen en verspreid zitten over verschillende kankercentra, ziekenhuizen, universiteiten en onderzoekscentra. De ‘Collaborative Cancer Cloud’ die Intel nu samen met de Oregon Health & Science University opzet moet de uitwisseling van die data en de analyse ervan faciliteren. Brian Druker, onderzoeker bij Oregon Health & Science University, ziet het zo: “Het duurde 23 jaar vooraleer Eric een gepersonaliseerde behandeling kreeg. Dat moeten we in één dag kunnen doen, en tegen 2020 hopen we dat ook écht te kunnen doen.”

De ‘kankercloud’ verbindt in eerste instantie de Oregon-universiteit met academische instellingen in Boston en Austin. Maar Druker maakte vandaag duidelijk dat er snel uitbreiding aan komt. Intel van zijn kant gaat volgend jaar sommige componenten van het cloudplatform als open source ter beschikking stellen van andere spelers.

Via de Collaborative Cancer Cloud kunnen experten gespecialiseerde analyses uitvoeren op genoomdata en die combineren met scangegevens en andere klinische data van de patiënt. Belangrijk is dat de data op een gedistribueerde manier geanalyseerd wordt, maar dat de privacy van de patiënt niét in het gedrang komt: een reden waarom heel wat specialisten tot nu toe hun data niet wilden delen met anderen. Voor elk onderzoek wordt in de cloud een virtual machine geïnstalleerd. Eenmaal alle data gedeeld, wordt die VM weer helemaal verwijderd.

Ook andere techspelers

Al sinds 2013 werkt Intel met universiteiten samen rond kanker. Via supercomputers kan van een tumor een genomisch profiel opgesteld worden. Het cloudplatform faciliteert nu de analyse ervan. Intel doet daarbij ook beroep op Discovery Peak: analysesoftware die het op IDF ook voorstelt.

Intel is overigens niet de enige techspeler die kanker helpt bestrijden. IBM bijvoorbeeld gebruikt de artificiële intelligentie van Watson en werkt onder meer met de Cleveland Clinic samen.

Google – of is het Alphabet – heeft dan weer een project om detectie van kanker in een pril stadium mogelijk te maken.

Intel en OHSU kijken ook al verder. Het cloudplatform zou op termijn ook ingezet kunnen worden voor onderzoek rond andere ziektes als Alzheimer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content