Hollywoodsterren dreigen Google voor rechter te dagen: ‘Google heeft verspreiding naaktfoto’s toegelaten’

© Reuters

Een twaalftal beroemdheden uit Hollywood, van wie naaktfoto’s gehackt en verspreid werden op internet, dreigen ermee Google voor de rechtbank te dagen. Ze vinden dat het bedrijf niet voldoende heeft gedaan om de verspreiding van de beelden tegen te gaan.

In een brief aan Google, verschenen in het tijdschrift Hollywood Reporter, waarschuwt Marty Singer, één van de machtigste advocaten van beroemdheden, dat hij in naam van een tiental slachtoffers van de massale hacking van plan is een schadevergoeding van meer dan 100 miljoen dollar te eisen.

“Wij schrijven over het verachtelijke en laakbare gedrag van Google, niet alleen omdat het niet snel en verantwoordelijk gereageerd heeft door de beelden weg te halen, maar ook omdat het die illegale daden met kennis van zaken toegelaten en gemakkelijker gemaakt heeft”, staat er nog te lezen in de brief van Marty Singer. “Google verdient miljoenen dollars en haalt voordeel uit het tot slachtoffer maken van vrouwen”.

Zijn waarschuwingsbrief komt er na de online verspreiding van twee reeksen met private naaktfoto’s, die gestolen werden van computers of persoonlijke mobiele telefoons van beroemdheden als Jennifer Lawrence en Kim Kardashian. De foto’s werden door hackers gestolen uit iCloud, de online opslagdienst van Apple. De Amerikaanse gigant beweert dat geen enkele gebruikersnaam of wachtwoord rechtstreeks uit de Appleservers werd gestolen, en dat de hacking ook niet te wijten was aan lekken in zijn veiligheidssysteem. Volgens Apple zijn de hackers erin geslaagd correct te antwoorden op veiligheidsvragen en zelfs rechtstreeks wachtwoorden te kraken via phishing.

De FBI heeft tien dagen geleden laten weten van plan te zijn het onderzoek uit te breiden. De politiedienst had een onderzoek geopend na een eerste lek met foto’s van onder anderen Jennifer Lawrence, Rihanna, Kate Upton en Kirsten Dunst. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content