Homodatingapp Grindr verwijdert etniciteitsfilters na ophef

Grindr verwijdert de mogelijkheid om profielen op etniciteit te filteren. Het bedrijf achter de gelijknamige homodatingapp doet dat naar aanleiding van reacties op een tweet waarmee Grindr de Black Lives Matter-beweging wilde steunen, schrijft weblog Engadget.

Jarenlang konden gebruikers op hun profiel allerlei gegevens over zichzelf invullen. Niet alleen voor de hand liggende zaken als leeftijd, maar ook lichaamsgewicht, lengte, voorkeuren in bed en etniciteit. In het zoekscherm kunnen potentiële matches daar vervolgens op gefilterd worden.

Zero tolerance

De app ligt al jaren onder vuur omdat een deel van de gebruikers zich negatief uitlaat over minderheden. ‘No blacks, no femmes, no Asians’, staat er dan bijvoorbeeld in een profiel: femmes staat voor homomannen die zich ‘vrouwelijk’ zouden gedragen. Tegelijkertijd wil Grindr een progressief imago handhaven en zegt het ‘zero tolerance te hebben voor racisme en haatdragende uitingen’.

Onlangs tweette het bedrijf een steunbetuiging aan de Black Lives Matter-beweging en het protest tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Maar omdat de app tegelijkertijd de optie biedt om zwarte mensen uit te sluiten in de zoekresultaten, werd daar boos op gereageerd. Grindr verwijderde de tweet en plaatste een nieuwe, waarin het belooft donaties aan goede doelen te doen en het etniciteitsfilter in de volgende versie van de app te schrappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content