HP ontkent computers uit te rusten met spyware

. © .

Gebruikers van HP klagen dat hun computer sinds de laatste update is uitgerust met een proces dat gegevens zou verzamelen en de prestaties vermindert. Klopt niet zegt de computerfabrikant.

De heisa gaat over een update die midden november via Windows Update zou zijn binnengekomen. Volgens Computerworld zou sindsdien het programma ‘HP Touchpoint Analytics Service’ geïnstalleerd en continu gebruikt worden. De tool zelf zou bepaalde parameters van het toestel verzamelen.

Volgens de site werd de tool zonder toestemming geïnstalleerd en zouden gebruikers op verschillende fora, waaronder HP’s eigen gebruikersforum, aangeven dat de tool continu draait en in sommige gevallen systemen zou vertragen.

HP zelf heeft intussen tegenover Engadget gereageerd. Volgens de computerbouwer wordt HP Touchpoint Analytics al sinds 2014 meegeleverd als onderdeel van HP Support Assistant. De tool verzamelt inderdaad diagnostische gegevens over de hardware en kreeg recent een update, maar HP benadrukt dat die data pas wordt gedeeld als daar expliciet toestemming voor wordt gegeven.

Of de update de prestaties van computers werkelijk beïnvloedt is onduidelijk. Maar wie zich toch zorgen zou maken kan op Ghacks.net wel een stappenplan vinden om de tool zelf te verwijderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content