‘HP verkocht dual core laptops als quad core bij Carrefour’

De bewuste advertentie voor de HP laptop. © .

HP-laptops die onder meer bij Carrefour zijn verkocht zouden slechts twee cores bevatten ook al staat in alle specificaties vermeld dat het om een quad core zou gaan.

Het gaat om een toestel uit de Pavilion 17 reeks, specifiek om het model 17-1074nb die tot vorige week nog bij Carrefour werd verkocht, maar ook elders beschikbaar was. Het was een lezer van Hardware.info die in het taakbeheer van het toestel opmerkte dat er maar twee grafieken in plaats van vier getoond werden. Verdere testen toonden aan dat er inderdaad maar twee cores in het toestel zaten.

De laptop in kwestie bevat een AMD A8-7050 processor en word geafficheerd als een 1,8 Ghz quad core met 2 mb cache en een Radeon R5-IGP grafische chip. Volgens Hardware.info duikt de chip ook op in de HP 17-p030nd en 17-p031nd.

Een mogelijke verklaring die de site geeft is dat een A8 processor doorgaans uitgerust is met vier kernen. Tegelijk is A8-7050 chip niet zo’n wijdverspreid type wat er op kan wijzen dat ze speciaal voor HP werd gemaakt.

Al heeft zo’n vergissing wel stevige gevolgen voor de prestaties. Zo doet de chip het 17 tot 55 procent slechter in benchmarks ten opzichte van chips met gelijkaardige specificaties die wel over vier kernen beschikken.

HP is intussen op de hoogte van de kwestie maar heeft nog niet kunnen reageren op de vaststelling. Wel zegt het bedrijf dat er geen zakelijke modellen bij betrokken zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content