HP vernieuwt zakelijk printeraanbod

. © DN
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

HP Inc. presenteert een compleet nieuwe line-up van zakelijke printers. De industriële PageWide-inkttechnologie zakt verder af naar printers voor de brede bedrijvenmarkt.

In wat HP Inc zelf de grootste vernieuwingsoperatie voor het printeraanbod in tien jaar noemt, valt vooral de PageWide-inkttechnologie op. Dat is de technologie die HP in de grote drukkerijprinters gebruikt en die werkt met een statische paginabrede printkop: enkel het papier beweegt. Drie jaar geleden bracht HP een eerste zakelijke printer uit die met PageWide werkt. Toen nog onder de naam OfficeJet Pro X. Op een groots event in Lissabon kondigt HP nu aan dat de PageWide-technologie een eigen zakelijke serie krijgt en dus naast de OfficeJet Pro (inkt) en LaserJet-printers gepositioneerd wordt. “De nieuwe line-up past bij het ‘nieuwe’ HP Inc. en moet een katalysator worden voor groei op lange termijn”, zegt David Ryan, general manager emea print business.

De voordelen van PageWide komen vooral tot hun recht in kantooromgevingen met teams tot 50 mensen die samen vlot 6.000 pagina’s per maand afdrukken. Een PageWide-printer kan tot 75 pagina’s per minuut (!) zowel in kleur als in zwart/wit afdrukken. Omdat er minder bewegende onderdelen in zitten zou ook het onderhoud beperkt blijven. Daarnaast blijft ook de ‘carbon footprint’ beperkt. Begin volgend jaar komt er trouwens ook nog een PageWide-multifunctional uit die overweg kan met papier van het A3-formaat.

Interne en externe make-over

Ook het hele OfficeJet Pro gamma – dat zijn de zakelijkse inkjetprinters – krijgt een complete interne én externe make-over. HP maakt hiermee duidelijk dat het blijft geloven in inkjetprinters op de bedrijfsvloer. Bij de nieuwe, compactere toestellen is het stroomverbruik sterk teruggedrongen en is bijvoorbeeld de hele ‘paperflow’ aangepast om dubbelzijdig afdrukken bijna even snel te maken als een enkelvoudige print. De ‘paper handling’ is trouwens ook compleet vernieuwd naar analogie van de manier waarop laserprinters het papier in- en uitvoeren. Een andere belangrijke vernieuwing zit in de bediening via een groot touchscreen dat zich net zoals een smartphone laat bedienen. HP maakt zich sterk dat de nieuwe OfficeJet Pro’s kostenefficiënter als een laserprinter kunnen zijn.

Laser blijft bestaan

Maar dat wil niét zeggen dat HP Inc. de lasermarkt vaarwel zegt. Ook dat gamma wordt opgefrist met nieuwe toestellen die méér pagina’s uit één tonerlading halen, en die quasi meteen beginnen te printen. Bij heel wat (oudere) laserprinters moet je als gebruiker soms lang wachten vooraleer de eerste pagina er uit rolt omdat het toestel eerst moet opwarmen. Ook voor security is er veel aandacht. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een pin-code in te stellen. Zonder code geen afdrukken.

HP benadrukt dat het niet de bedoeling is om komaf te maken met laserprinters. “Al naargelang de behoefte van de klant, komt hij uit op inkt of laser. Wil je bijvoorbeeld geen kleurenafdrukken maken, dan is laser nog steeds de beste keuze”, zegt Vincent Claus die in ons land de printing-afdeling aanstuurt bij HP Inc. “Ik ben er heilig van overtuigd dat de drie gamma’s nog lange tijd naast elkaar zullen blijven bestaan”, voegt hij er nog aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content