HPC-bestandssysteem Lustre in Europese handen
Oracle verkoopt de ‘high performance computing’ software Lustre aan het Britse Xyratex. Lustre wordt als opslagsysteem gebruikt door 60% van de bekendste hpc-systemen.
Bij de overname van Sun Microsystems in 2009 verwierf Oracle ook de rechten op Lustre. Dat open source bestandssysteem is speciaal bedoeld voor supersnelle computersystemen. Oracle verkoopt alle rechten op Lustre nu aan de Britse opslagspecialist Xyratex. Het bestandssysteem blijft open source. Xyratex belooft de verdere ontwikkeling van Lustre actief te zullen ondersteunen.
Lustre werd in 2003 ontwikkeld als een client-server gebaseerde, parallel gedistribueerde architectuur voor zeer performante bestandssystemen. De naam is een samentrekking van Linux en cluster. Lustre is voldoende krachtig voor het behappen van tientallen petabytes opslag, honderden gigabytes per seconde input/output en tienduizenden clientsystemen.
Zes van de tien hpc-clusters in de wereld gebruiken Lustre. Lustre wordt ook gebruikt door 60% van de grootste hpc-installaties in de wereld. De supercomputers van Cray draaien bijvoorbeeld al tien jaar op dit open source file system. Ook Titan, de snelste computer ter wereld, gebruikt Lustre als bestandssysteem. Lustre is erg populair voor hpc-toepassingen in de domeinen meteorologie, simulatie, olie en gas, financiën, ‘rich media’ en menswetenschappen.
Xyratex zelf gebruikt Lustre in zijn eigen ClusterStor-familie van hpc-opslagsystemen. Het Britse bedrijf is lid van verschillende organisaties die open bestandssystemen en high performance computing promoten, waaronder OpenSFS;European Open File System (EOFS); de Exascale I/O Workgroup (EIOW); en de European Technology Platform for High Performance Computing (ETP4HPC). Xyratex werd in 1994 via een management buy-out verzelfstandigd uit IBM en is actief in Noord-Amerika, Azië en Europa.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier