“Huawei en ZTE zijn een bedreiging voor de VS”
De Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE vormen een “gevaar voor de veiligheid van de Verenigde Staten”.
De Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE vormen een “gevaar voor de veiligheid van de Verenigde Staten”. Dat staat zwart op wit te lezen in een rapport van een Amerikaanse parlementaire commissie.
Aan het rapport ging een onderzoek vooraf dat bijna een jaar in beslag nam. Bestuursleden van de Chinese telecomfabrikanten ZTE en Huawei werden door het Amerikaanse Congres opgeroepen om te getuigen over de werking en praktijken van hun respectievelijke bedrijven. De aanleiding waren ernstige vragen over de mogelijke staatssteun die de Chinese bedrijven ontvangen, waardoor de firma’s de westerse bedrijven gewoon uit de markt prijzen.
Woordvoerders van ZTE en Huawei hebben dit altijd ontkend, maar in het eindrapport dat vandaag gepubliceerd wordt oordelen de Congresleden dat beide bedrijven er onvoldoende in geslaagd zijn om aan te tonen dat de Amerikaanse angst onterecht is rond hun banden met het Chinese staatsapparaat en het leger.
Het rapport stelt zelfs onomwonden dat beide Chinese telecombedrijven geweerd zouden moeten worden van de Amerikaanse markt en uitgesloten moeten worden van overnames of fusies. Vorig jaar stootte de overname van het Amerikaanse computerbedrijf 3Leaf Systems door Huawei nog op een fikse ‘njet’ van Amerikaanse veiligheidsraadgevers. Twee jaar geleden kreeg Data News overigens van verantwoordelijken van Huawei in Silicon Valley ook al te horen dat een Amerikaanse overname door het bedrijf “bijzonder moeilijk ligt”, waarbij toen gerefereerd werd naar de overname van Motorola door Google.
De Verenigde Staten vrezen nu dat China de bedrijven zou kunnen gebruiken voor economische of militaire spionage, of om via hun technologie cyberaanvallen uit te voeren. De verwoordingen zijn overigens niet min. “China heeft de middelen, de opportuniteit én het motief om telecombedrijven in te zetten voor kwaadwillige doeleinden”, leest het rapport. “Gebaseerd op de beschikbare informatie kunnen we er niet van uitgaan dat Huawei en ZTE vrij zijn van buitenlandse invloed en vormen ze dus een beveiligingsrisico voor de Verenigde Staten en onze systemen”, luidt de conclusie.
Ook binnen Europa wordt de positie van Chinese telecombedrijven alsmaar vaker kritisch onder de loep genomen. Niet zo in België, waar ondertussen alle grote telecombedrijven bijna volledig op apparatuur draaien van ofwel Huawei, ofwel ZTE. ‘s Lands bedrijven en overheid maken zich duidelijk weinig zorgen over spionage, nationale veiligheid of welke potentiële ‘killswitch’ dan ook.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier