Huawei toont met Nova een topper onder de midrange-smartphones

© Huawei
Wim Kopinga Freelance journalist

Huawei heeft op IFA een nieuwe midrange-smartphone gepresenteerd. De Nova verschijnt als ‘normale’ versie met een 5 inch scherm en een Plus-variant die 5,5 inch groot is.

Het Chinese Huawei kondigde de persconferentie met veel bombarie aan. ‘Defy expectations’ was de teaser waar we het van tevoren mee moesten doen. Uiteindelijk presenteerde Huawei een smartphone, een tablet en twee nieuwe kleuren (rood en blauw) voor de Huawei P9 die eerder dit jaar verscheen.

Huawei zet met de Nova in op een paar kerngebieden in: het scherm, de camera en een grotere batterij dan die van zijn concurrenten. Het scherm moet echte kleuren tonen: ‘orange is orange’, zei Richard Yu, de baas van consumentenproducten, terecht bij een foto van een paar sinaasappelen. Door de grotere batterij moet het mogelijk zijn om 1.000 foto’s te maken na een keer opladen. Volgens Yu gaat hij zelfs twee dagen mee, wat een flinke vooruitgang zou zijn op de dagelijkse trip naar het stopcontact die we nu gewend zijn.

Jonge vrouwen

Door de manier van presenteren lijkt Huawei met dit toestel in te zetten op jonge vrouwen. ‘Social influencer’ Xenia Tchoumi kwam vertellen waarom selfies met dit toestel zo fijn zijn (door het schoonheidsfilter) en vertelde ook waarom die foto’s juist zo belangrijk zijn: ‘je gaat daardoor meer van jezelf houden’. Doordat de camera razendsnel scherpstelt (0,3 seconde) en over 12 megapixels beschikt is het toestel bovendien zeer handig wanneer je frontrow zit bij modeshows in Milaan en New York. Nog een detail: wanneer je er altijd beter uit wil zien dan je vrienden is het mogelijk om gezichtsherkenning in te schakelen. Jouw hoofd krijgt dan wél een schoonheidsfilter, maar de rest op de foto niet.

Specificaties

De Nova krijgt een Snapdragon 625 processor mee en het scherm is full HD. De behuizing voelt zeer goed aan door zijn aluminium buitenkant. De achterkant is een klein beetje gebogen, waardoor hij goed in de hand ligt. De batterij is 3020 mAh groot (‘bijna het dubbele van de iPhones 6S’), wat ervoor moet zorgen dat hij een poosje mee kan. De Nova krijgt een 12 megapixel camera mee waarmee het mogelijk is om 4K-video op te nemen.

Het toestel beschikt over 3GB RAM en krijgt 32GB opslagcapaciteit mee dat uit te breiden is met een microSD-kaartje. Onderaan zit een usb-type-c aansluiting en net als zijn voorgangers zit er een vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel die met de wijsvinger aangeraakt kan worden. Die scanner is volgens Huawei beter dan die van de concurrentie, omdat het om een ‘3d-scanner’ gaat. Doordat hij diepte ziet kan je de telefoon bijvoorbeeld niet openen met een kopie van een vingerafdruk.

Al met al kan het toestel zich meten aan de concurrentie in het midden segment of is het zelfs beter. Ook de prijs is competitief: de Nova kost 399 euro. Hij verschijnt deze maand in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content