IBM dicht bij verkoop chipbakkerijen
IBM verkoopt wellicht binnenkort zijn chipbakkerijen aan Globalfoundries, meteen ook het einde van een tijdperk.
Ooit stonden computerproducenten zelf in voor de productie van alle onderdelen van hun systemen, inclusief de processoren. Sinds het tijdperk van de microprocessor, verdween dat ‘verticaal’ geïntegreerd model snel, met vandaag IBM nog één van de laatste vertegenwoordigers van deze aanpak. De stijgende investeringskosten in dergelijke ‘chip foundries’ – chipbakkerijen – gekoppeld aan dalende omzetten, maakt dit evenwel ook voor een IBM minder evident.
Verkoop chipbakkerijen
Eerder dit jaar startte IBM gesprekken voor de overname van zijn chipbakkerijen met een rist bedrijven, waaronder Intel en het Taiwanese TMSC. Beide bedrijven haakten ondertussen af, allicht omdat ze minder boden dan IBM verlangde (1 miljard dollar in plaats van 2 miljard dollar). TMSC had tevens ook de O&O afdeling gewenst, alsdus de Wall Street Journal.
Naar verluidt zou nu Globalfoundries als top-kandidaat overblijven, en zou de overeenkomst binnenkort, wellicht nog deze week, kunnen worden afgesloten. Dit bedrijf is al een hele tijd partner van IBM, en heeft voor deze laatste al chipproductie verzorgd. IBM stuurde hiervoor indien nodig eigen personeel naar de chipbakkerijen van Globalfoundries. Over de precieze omvang van de deal (en het bijhorende kostenplaatje) zou nog geen zekerheid bestaan, want afhankelijk van de mate waarin Globalfoundries ook intellectuele eigendom van IBM overneemt en al dan niet een overeenkomst met IBM als hoofdleverancier kan afsluiten.
Globalfoundries is een onafhankelijke chipbakkerij, met hoofdkwartier in Santa Clara (Ca.), die in 2009 werd opgericht met de overname van de chipproductiecapaciteit van AMD. Later werden ook productieenheden in Azië en Europa overgenomen, naast de uitbouw van een grote eigen eenheid in de staat New York. Via een investeringsmaatschappij is Globalfoundries eigendom van de overheid van het Emiraat van Abu Dhabi. Gloablfoundries produceert ook chips voor AMD, Broadcom, Qualcomm en STMicroelectronics.
Voor IBM vertegenwoordigde de verkoop van chips een dalende business, in 2006 nog goed voor 3,8 miljard dollar, tegen ongeveer 2 miljard in 2013. Bij de overeenkomst zou ook de IBM chipbakkerij in East Fishkill (nabij Poughkeepsie) betrokken zijn. Deze werd in 1962 opgestart, onder meer voor de productie van chips voor IBM mainframes. IBM zou overigens niet geheel uit de micro-elektronica business stappen, door onder meer nog zelf chips te ontwikkelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier