IBM en Apple lanceren eerste reeks business-apps

Voorbeeld van een app uit het MobileFirst-aanbod van IBM en Apple. © web
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

IBM en Apple hebben de eerste reeks apps voorgesteld die ze samen ontwikkelen voor professionele gebruikers.

Het was deze zomer een opmerkelijk nieuwtje dat de Amerikaanse technologiegiganten Apple en IBM de handen in elkaar slaan. Samen willen ze apps voor de zakelijke markt verkopen die draaien op het Apple iOS-besturingssysteem. Ondertussen zijn de eerste concrete resultaten een feit.

De eerste tien apps – waarbij big data en analytics nooit veraf zijn – zijn ontwikkeld voor o.a. de transport-, retail-, telecommunicatie-, financiële en overheidssector. Voor ‘MobileFirst for iOS’ bracht IBM expertise rond de bedrijfswereld, cloud, mobile, analytics en security in. Apple van zijn kant moet er voor zorgen dat in die apps de gebruiker centraal blijft staan, en de typische ‘consumentenervaring’ ook naar de professionele apps doorgetrokken wordt.

De apps die nu beschikbaar zijn, draaien voornamelijk rond het optimaliseren van dienstverlening en het sneller opzoeken en verwerken van complexe informatie. De Passenger-app bijvoorbeeld moet stewards toelaten om een vlucht snel te herboeken wanneer een passagier zijn aansluiting dreigt te missen. De Retention-app is dan weer in de verzekeringswereld een manier om agenten te laten multitasken en klanten beter te bedienen. Een derde voorbeeld is de Expert Tech app waarmee telecomtechniekers hun afspraken beter kunnen voorbereiden en zo het aantal opvolgbezoeken bij een klant kunnen reduceren.

Toch blijft het nog even wennen om de oude rivalen nu zij-aan-zij te zien. Voor IBM is het een manier om méér met software te gaan doen, en niet louter geld te verdienen aan hardware. Apple van zijn kant staat sterk op hardwarevlak, maar moet op zoek naar nieuwe groeimogelijkheden. Een gezamenlijk aanbod voor de zakelijke markt moet voor de win-win zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content