IBM koopt Cognos
Ict-reus IBM heeft een bod van 4,9 miljard dollar gedaan op de Canadese business intelligence- en performance managementspecialist Cognos. Of hoe de softwarereuzen in geen tijd een marktsegment hebben opgekocht.
Ict-reus IBM heeft een bod van 4,9 miljard dollar gedaan op de Canadese business intelligence- en performance managementspecialist Cognos. Of hoe de softwarereuzen in geen tijd een marktsegment hebben opgekocht.
Dat er een heftige consolidatiestrijd gaande was op de BI-markt schrijven we al twee jaar, met vooral in de voorbije maanden concreet wapengekletter. Oracle koopt Hyperion, Business Objects koopt Cartesis, SAP koopt Business Objects, … Cognos was één van de weinige overlevenden te midden van die strijd. Bovendien dook de naam IBM de voorbije twee jaar steevast op in het lijstje ‘geïnteresseerden’.
En tóch komt de overname van Cognos als een verrassing. Het Canadese bedrijf leek in elke persmededeling, op elke persconferentie, in elk interview te vechten voor zijn onafhankelijkheid. Een heel ander geluid hoor je nu in het persbericht: “IBM is perfect complementair met onze strategie”, zegt Cognos-president en ceo Rob Ashe nu, “met weinig overlap in de producten, een hele reeks technologiesynergieën en de resources, het bereik en de diensten om die visie te versnellen.”
IBM krijgt voor zijn 4,9 miljard dollar een gezond groeiend bedrijf met 4000 mensen. Cognos heeft als een van de weinige BI-specialisten een oplossing die geïntegreerd is in een service-oriented architecture (soa), gebaseerd op open standaarden. IBM zegt expliciet dat dat een van de belangrijkste redenen was voor de keuze voor Cognos.
Het bedrijf wordt als groep, onder leiding van Ashe, geïntegreerd in de Information Management Software-afdeling van IBM. Ashe rapporteert zo aan general manager Ambuj Goyal.
MicroStrategy en SAS zijn vanaf heden de enige onafhankelijke BI-specialisten met enige omvang. Dat zeiden we niet zo lang geleden ook al over Cognos. Wie weet doelwitten voor een volgende grote overname? Zou Microsoft zich nog roeren? Niets verbaast ons nu nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier