ICT doet consultancykosten bij NMBS pieken
Het Rekenhof heeft, op vraag van het parlement voor het eerst in jaren inzicht gegeven op de financiële stromen binnen de NMBS-groep. Ict-consultancy tiert er welig. Dat schrijft de krant De Tijd, die het rapport kon inkijken. De externe consultancyopdrachten voor de Holding bedroegen de afgelopen 7 jaar liefst 633 miljoen euro, waarvan een derde bestemd was voor de twee andere filialen. De NMBS gaf 123,9 miljoen euro uit en de spoornetbeheerder Infrabel 80,4 miljoen euro. De piek inzake consultancy kwam er in 2009, met name door ict (onder meer het grote SAP-project bij de groep). Nadien zakten de consultancykosten wel als gevolg van het Horizonplan, om de schulden te stabiliseren. Hoewel ict-dochter ICTRA ongeveer 900 mensen telt, waren er eind vorig jaar nog 600 externe consultants aan het werk.
Het Rekenhof heeft, op vraag van het parlement voor het eerst in jaren inzicht gegeven op de financiële stromen binnen de NMBS-groep. Ict-consultancy tiert er welig.
Dat schrijft de krant De Tijd, die het rapport kon inkijken. De externe consultancyopdrachten voor de Holding bedroegen de afgelopen 7 jaar liefst 633 miljoen euro, waarvan een derde bestemd was voor de twee andere filialen. De NMBS gaf 123,9 miljoen euro uit en de spoornetbeheerder Infrabel 80,4 miljoen euro.
De piek inzake consultancy kwam er in 2009, met name door ict (onder meer het grote SAP-project bij de groep). Nadien zakten de consultancykosten wel als gevolg van het Horizonplan, om de schulden te stabiliseren.
Hoewel de ict-afdeling ongeveer 900 mensen telt, waren er eind vorig jaar nog 600 externe consultants aan het werk. Ook de NMBS heeft nog 120 ict-mensen in huis bij dochter Ypto en de Holding telt nog eens 450 mensen bij ict- en netwerkdochter Syntigo. Volgens het rapport van het Rekenhof betaalde de NMBS aan sommige consultants op een bepaald moment liefst 200 tot 250 euro per uur.
Ook bij de filialen van de groep gaat het merendeel van de externe consultancykosten trouwens naar ict. Al zijn die totaal niet transparant. Slechts 14 van de 114 filialen geven daarover cijfers vrij. Het Rekenhof vraagt zich af waarom sommige filialen überhaupt worden opgericht als ze toch vooral een beroep doen op externe consultants.
Op de vraag of de externe consultancykosten zouden dalen als de drie maatschappijen meer intern zouden samenwerken of de structuur van de NMBS-groep zou worden aangepast, kan het Rekenhof geen duidelijk antwoord geven. Het stelt zelfs dat er mogelijk nog extra ict-kosten bijkomen, omdat dan de hele SAP-architectuur weer zal moeten worden aangepast. Eind vorig jaar meldden we al dat de it-infrastructuur in 2013 zou worden geëvalueerd.
Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette heeft er in elk geval een waardevolle studie bij in zijn inspanning om de structuur van de NMBS te herbekijken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier