Ict-luik Galileo naar ThalesAleniaSpace

Niet Logica maar het Italiaanse ict-dienstenbedrijf ThalesAleniaSpace heeft de openbare aanbesteding gewonnen voor het ict-gedeelte van het Europese satellietprogramma Galileo.

Niet Logica maar het Italiaanse ict-dienstenbedrijf ThalesAleniaSpace heeft de openbare aanbesteding gewonnen voor het ict-gedeelte van het Europese satellietprogramma Galileo.

Het gaat om een deal van 85 miljoen euro. Die behelst de ‘system support services’, dus de diensten rond de integratie en het draaiende houden van het it-systeem achter Galileo, dat het Europese navigatiesysteem moet worden en tegenhanger van het Amerikaanse gps. Een eerste bestelling binnen het raamcontract loopt tot 2014.

Logica en ThalesAleniaSpace waren de laatste twee kandidaten in de running voor dat segment. De gunning zelf liep bijna een jaar vertraging op, door wijzigingen in de vereisten. De waarde van de opdracht was aanvankelijk ook geraamd op 120 miljoen euro.

Aan onze collega’s van Computable zegt Cock Overbeek, programmadirecteur voor Galileo bij Logica, dat hij de toelichting van de Europese Commissie afwacht over de keuze voor ThalesAleniaSpace. Mogelijk gaat Logica dan nog in beroep. Volgens hem had ThalesAleniaSpace een duurdere oplossing in huis. Over hoeveel de aanbesteding het bedrijf gekost heeft, wil hij niets kwijt.

In totaal zijn nu 3 van de 6 eerste contracten gegund. Naast ThalesAleniaSpace won het Duitse OHB System AG een eerste bestelling van 14 satellieten, goed voor 566 miljoen euro. EADS-Astrium GmBH is nog wel in de running voor latere satellieten. Arianespace won het contract voor de lanceringsdiensten van 5 Sojoez-raketten met elk 2 satellieten, met een waarde van 397 miljoen euro. De eerste lancering is gepland in 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content