ICT Pionier James Martin overleden
Structured programming, CASE, 4GL’s en Rapid Application Development zijn slechts enkele van de gebieden waarop James Martin een ware pionier was. Hij overleed op 79-jarige leeftijd.
Geboren in 1933, in England, trad James Martin in 1959 in dienst bij IBM (waar hij onder meer werkte met de 305 Ramac, de eerste computer met ‘harde schijven’), om in latere jaren een rist eigen bedrijven op te richten. Hierbij bouwde hij voort op de principes van ‘structured analysis’ en ‘structured design’, methoden die grote bedrijven hielpen bij het ontwerpen en bouwen van grote systemen. Hiervoor werd een analyse van de noden gemaakt en vertaald in data en controle concepten, die werden voorgesteld in structuurschema’s, data flow diagrammen en data model schema’s. Een hele reeks ict’ers waren werkzaam op dit gebied, met naast James Martin ook nog klinkende namen als Edsger Dijkstra (al in de jaren zestig), Niklaus Wirth, Ed Yourdon, Michael A. Jackson en Tom DeMarco. Op basis van die analyse-informatie werden dan methoden gecreëerd, en vervolgens tools om snel software te genereren (Computer Aided Software Enginering, CASE). Het bedrijf James Martin Associates speelde een leidingevende rol op dit gebied in de jaren tachtig, en werd later (deels) overgenomen door Texas Instruments Software (no actief als Headstrong). Later richtte James Martin ook nog Databews Design Inc op, dat later werd omgedoopt in KnowledgeWare. James Martin was ook actief in de ontwikkeling van Fourth Generation Laguages (4GL’s, hogere ontwikkelingstalen) en in de jaren negentig in de ontwikkeling van ‘rapid applictaion design’ methoden.
James Martin publiceerde meer dan 100 boeken en werd in 1977 genomineerd voor de Pulitzer-prijs, voor zijn boek ‘The Wired Society, a challenge for tomorrow’, waarin hij zijn kijk op ict bracht, en waarin hij een omgeving als het internet beschreef. In 2006 hernieuwde hij zijn visie op de toekomst in zijn boek ‘The meaning of the 21st century’.
Op het actief van James Martin staat tevens de grootste individuele schenking ooit aan zijn alma mater, de Oxford University, in casu 60 miljoen pond, waarmee de Oxford Martin School werd opgericht. Later verhoogde hij zijn bijdrage tot meer dan 100 miljoen pond.
James Martin werd vorige week, op 24 juni, dood aangetroffen in het water bij Agar’s Island, zijn privé-eiland in de Bermuda’s waar hij sinds het eind van de jaren negentig woonde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier