ICT Woman of the Year Muriel De Lathouwer zet schouders onder CoderDojo

Muriel De Lathouwer, ICT Woman of the Year 2017. © EVS
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Muriel De Lathouwer, dit jaar verkozen door Data News tot ICT Woman of the Year, wordt lid van de Raad van Bestuur van CoderDojo Belgium. Bedoeling is om voor de nodige uitbreiding richting Wallonië te zorgen.

Het gaat hard met CoderDojo Belgium: op 80 locaties laten 500 vrijwilligers jonge kinderen spelenderwijs én gratis kennis maken met technologie en de basisprincipes van programmeren. Maar het overgrote merendeel van de locaties is verspreid over Vlaanderen en Brussel. Daar wil Muriel De Lathouwer nu verandering in brengen. De dit jaar door Data News verkozen ICT Woman of the Year stapt in de Raad van Bestuur van CoderDojo Belgium en wordt als ambassadrice het gezicht van de uitbreiding naar Wallonië.

“Na de verkiezing en het She Goes ICT event heb ik CoderDojo-initiatiefneemster Martine Tempels gesproken. Ook in Wallonië is de vraag naar gratis workshops om kinderen te laten programmeren groot”, vertelt Muriel De Lathouwer enthousiast. Het doel: in alsmaar meer Waalse steden én gemeenten kinderen te laten genieten van gratis programmeerworkshops. Vanaf begin volgend jaar hoopt Muriel De Lathouwer dat de eerste uitbreiding een feit is. Daarvoor moeten niet alleen de locaties gezocht worden, maar zeker ook de nodige vrijwilligers die de workshops willen geven.

Ook in Wallonië is de vraag naar workshops om kinderen te laten programmeren groot.

“Ik hoop dat ik zo mijn steentje kan bijdragen om kinderen warm te maken voor technologie, en dat dat uiteindelijk ook op de arbeidsmarkt weerspiegeld wordt in meer STEM-gerelateerde jobs”, zegt Muriel De Lathouwer. “Als ICT Woman of the Year wil ik daarnaast ook specifiek focussen op kinderen uit kansengroepen, want dat blijft zeker ook een probleem. Alle kinderen zouden, ongeacht hun afkomst of huidige situatie, toegang moeten kunnen vinden tot de arbeidsmarkt van de toekomst”, besluit Muriel De Lathouwer.

Muriel De Lathouwer is sinds 2014 ceo van EVS. Daarvoor deed ze onder meer ervaring op bij Accenture, McKinsey en Base. Op het She Goes ICT event eerder dit jaar werd ze door Data News uitgeroepen als ICT Woman of the Year. CoderDojo-voorzitter Martine Tempels werd in 2012 bekroond tot ICT Woman of the Year. Het is Martine die het initiatief nam om het CoderDojo-project in België op te starten. Het project wordt ondertussen ondersteund door Telenet, de Vlaamse Overheid en het Digital Skills Fund . In de nabije toekomst zal ook de Waalse Overheid voor extra steun zorgen.

Zaterdag 28 oktober vindt overigens een speciale CoderDojo4Divas plaats in Antwerpen voor meisjes jonger dan 18 jaar. Ook de Young ICT Lady of the Year heeft ondertussen trouwens niet stilgezeten. Samen met enkele andere She Goes ICT genomineerden startte Valerie Taerwe onlangs nog het project WeGoSTEM op. Valerie was hierover eerder deze maand te gast in het Canvas-programma De Afspraak en ook kinderzender Ketnet besteedde aandacht aan het project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content