“Ik doe wel vaker wat ik niet word verondersteld te doen”

Michael Dell
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Sinds het definitief samengaan van Dell en EMC in september 2016, was Dell Emc World in Las Vegas het eerste event waar het nieuwe bedrijf Dell Technologies, en in het bijzonder Michael Dell, uitgebreid in zijn kaarten liet kijken. En dat blijkt een heel spel kaarten te zijn.

Het thema van dit Dell EMC World event was ‘REALize’. Dat leest als het ‘echt’ doorvoeren van digitale transformaties, uiteraard met behulp van producten en diensten geleverd door Dell Technologies. Die kunnen afkomstig zijn van de divisies van Dell Technologies (Client Solutions group, Infrastructure Solutions group en VMWare) en bedrijven in diens eigendom, zoals RSA, Pivotal Software, SecureWorks en Boomi.

Vloed aan producten

De meer dan 13.500 aanwezigen op Dell EMC World kregen dan ook een vloed aan nieuwe producten en diensten over zich heen, met als boegbeeld de veertiende generatie servers: de Dell PowerEdge 14G systemen (op basis van Intels nieuwste Xeon chips). Voorts waren er nieuwe modellen in alle gamma’s van opslagsystemen (met ‘all flash’ als rode draad), ‘hyperconverged’ infrastructuursystemen (VxRail-toestellen), nieuwe appliances en software (onder meer Cloud Data Protection appliance en software), evenals nieuwe consumptiemodellen (zoals Dell Financial Service Cloud Flex voor HCI, een “cloudconsumptiemodel met maandelijkse betalingsmogelijkheden en geen kosten vooraf”). Daar kan u ook nog eens ‘open’ netwerkproducten en een rist aankondigingen rond het Internet of Things aan toe voegen.

Te breed?

Meteen werd zo ook duidelijk hoe breed het gamma producten wel is dat Michael Dell kan uitspelen. Maar is dat gamma niet wat te breed? Tijdens een vragensessie werden de producten en diensten vergeleken met wat IBM een aantal jaren geleden aanbood. Dat bedrijf koos er toen voor om niet alle mogelijke activiteiten aan te houden. Of het bleek daar toch niet toe in staat. Kan Dell Technologies dat wel? “Ik doe wel vaker wat ik niet word verondersteld te doen, ” kaatst Michael Dell terug. “Ik heb daar geen probleem mee. Zo werd me afgeraden met 1.000 dollar een bedrijf te starten in mijn kamer op de universiteit. Ik geloof echt dat we een essentiële infrastructuuronderneming zijn in een ongelooflijke positie, zeker als er nog meer consolidaties volgen.” Overigens: “We doen niet alles zelf maar rekenen ook op onze allianties en partners.”

Privé-bedrijf als voordeel

Dat het bedrijf nu een onderneming in privaat bezit is, ziet Michael Dell voorts als een bijzonder voordeel. “Het laat ons toe meer agressief te zijn in het nemen van risico’s en sneller beslissingen te nemen, ” aldus Dell. “We kunnen een beleid op langere termijn ontwikkelen waar de visie van de klanten gealigneerd wordt op die van de bedrijfsleiding, en daar hou ik van als stichter.” Of zoals Michael Dell het bondig samenvat: “We have control over our destiny! We hebben ons lot in eigen handen.” Een visie die zeker steek houdt, gezien de vele ict-bedrijven in privaat bezit, met vaak een trouw klantenpubliek. Alleen, vaak zijn dat bedrijven met een heel wat kleinere omvang dan Dell Technologies. Kortom, hoewel Dell niet onder de argusogen van de beursanalisten staat, moet het bedrijf wel de eigenaars (inclusief Michael Dell zelf) tevreden houden en zorgen voor voldoende middelen om het uiterst ambitieuze gamma producten en diensten verder te ontwikkelen (momenteel goed voor een O&O jaarbudget van ca. 4,5 miljard dollar). De uitgebreide aandacht voor artificiële intelligentie en ‘virtual/augmented reality’ voor ‘business’ doeleinden op dit Dell EMC World event mag daarbij allicht als meer dan een hint worden gezien.

Guy Kindermans

“We hebben ons lot in eigen handen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content