iMinds: ‘Nieuwe videoformaten zoals 3D, 4K en 360° bepalen hoe we in toekomst tv en video kijken’
Nieuwe videoformaten zoals 3D, 4K (ultra HD) en 360° zorgen voor tal van toepassingen die de televisie- en videomarkt de komende jaren overspoelen. iMinds, het digitale onderzoekscentrum met wetenschappers uit de vijf Vlaamse universiteiten, stelde deze week aan de industrie haar oplossingen voor bij een aantal uitdagingen.
iMinds werkt op vragen als hoe die 3D, 4K en 360° content op een optimale manier gecapteerd en bewerkt kan worden. Maar ook hoe al die zware videobeelden het best tot bij de kijker gebracht worden, zonder daarbij het netwerk te overbelasten. “Heel wat hardware-ontwikkelaars werken aan toestellen die ultrahoge definities ondersteunen, maar er moet ook softwarematig worden geïnnoveerd”, zegt professor Peter Schelkens (iMinds/VUB).
Een aantal nieuwe opnametechnieken komt op de markt, waaronder “light fields”, waarbij licht vanuit verschillende richtingen wordt opgenomen. “Dit wordt de toekomst van de consumentenfotografie”, zegt Schelkens. “Doordat het beeld vanuit verschillende richtingen wordt opgenomen, krijg je een soort van 3D-effect om foto’s levendiger te maken en kan je nadien ook nog de beeldfocus aanpassen.”
Gebogen schermen
Ook op vlak van schermtechnologie zet iMinds belangrijke stappen. Wat gebogen schermen (curved screens) betreft, ontwikkelt iMinds software om beelden om te zetten zonder dat vervormingen optreden of ingeboet wordt in dieptezicht. Voor de 360°-technologie komt het erop aan de hoek waaruit de kijker aan het zien is te monitoren, om op basis daarvan beelden door te sturen. Op die manier wordt heel wat bandbreedte bespaard.
iMinds beschikt alvast ook over een 1 ton zwaar scherm waarop beelden vanuit zeventig standpunten weergegeven worden. Dergelijke schermen worden al in de medische wereld en voor industriële toepassingen gebruikt – en hier werkt iMinds vooral aan oplossingen om de overgang tussen de verschillende standpunten sneller en flexibeler te kunnen berekenen, en met een hogere kwaliteit te kunnen weergeven.
Maar de “heilige graal” van de 3D-beeldvorming wordt allicht de holografische beeldvorming, waarbij de omgeving in 3D wordt opgenomen zoals wij die zien. Dankzij iMinds-onderzoek kon de benodigde rekenkracht hiervoor alvast met een factor 3.000 verlaagd worden.
“Wat we te zien krijgen, is niet meer wat we opnemen”, vat de Gentse professor Peter Lambert samen. “Er schuilen veel bewerkingen achter de manier waarop we de wereld capteren en het beeld dat we uiteindelijk zien.” (Belga/WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier