In beeld: 30 jaar Windows
In 1985 presenteerde Microsoft de eerste versie van Windows, een grafische schil rondom MS-Dos die het werken met een persoonlijke computer een stuk eenvoudiger moest maken.
Al twee jaar eerder werd de software voor het eerst getoond. De code van Windows 1.0 paste op 2 floppy disks van 5,25 inch, wat voor die tijd betekende dat het een aanzienlijk groot programma was.
In de loop van de tijd is Windows steeds verder geperfectioneerd, door eigen inspanningen van de programmeurs van Microsoft maar ook onder invloed van externe factoren. Denk aan het succes van concurrerende producten of aanbieders die naar de rechtbank liepen om Microsoft te wijzen op patentinbreuken.
Bron: Automatiseringgids
Een zeer jeugdige Bill Gates was de drijvende kracht achter Windows en veel andere pakketten van Microsoft.
10 november 1983: De eerste preview van Windows. De software stond op een paar floppy disks.
De concurrentie zat niet stil: begin 1984 introduceerde Apple zijn Macintosh, mét grafische interface.
20 november 1985: de lancering van Windows 1.0, een 16-bits applicatie die bovenop MS-Dos is gezet.
9 december 1987: De volgende versie, Windows 2.0, is klaar. Het was langzamerhand gedaan met de spartaanse interface van MS-Dos.
22 mei 1990: Driemaal is scheepsrecht, moet Microsoft hebben gedacht bij de introductie van Windows 3.0, aangezien de voorganger nauwelijks verkocht werd.
27 oktober 1992: Windows for Workgroups, met versienummer 3.1 is klaar om op de markt te komen.
27 juli 1993: Microsoft betreedt de 32-bitsarena met de introductie van Windows NT 3.1.
Gebruikers merkten dat het niet altijd goed ging in de nieuwe omgeving. Het ‘Blue Screen of Death’ deed zijn intrede, een teken dat er iets grondig fout was gegaan.
24 augustus 1995: De introductiedatum van Windows 95, een populair systeem en de eerste versie waar een internetbrowser bijgeleverd kon worden.
Het ging om Internet Explorer versie 1.0, een pakket dat was gebaseerd op Mosaic van Spyglass.
En op de achtergrond bleef toch de angst voor andere systemen, bijvoorbeeld Linux. Stel dat gebruikers overstapten?
Via gelikte advertenties probeerde Microsoft te voorkomen dat mensen de overstap waagden naar open source software.
Windows 95 is een aantal keer aangepast (met Service Packs) en steeds waren er meer floppy disks nodig om de software bij de mensen te krijgen.
Trouwe gebruikers hadden intussen al een aardig stapeltje dozen met floppies, handleidingen en dergelijke in de kast staan.
25 juni 1998: Windows 98 komt op de markt, de eerste versie met een geïntegreerd mailpakket: Outlook Express.
17 februari 2000: de millenniumwisseling is net geweest en Microsoft introduceert Windows 2000.
September 2000: Nog geen 7 maanden na de introductie van Windows 2000 verschijnt de Millennium Edition (ME) op de markt.
Op 25 oktober 2001 zien we voor het eerst een systeem dat tot een van de bekendste pakketten van Microsoft zou uitgroeien: Windows XP.
Windows XP had een startmenu, dat toegang gaf tot vrijwel alle hoekjes en gaatjes van de PC.
30 januari 2007: Microsoft introduceert Vista, de gedoodverfde opvolger van Windows XP. De gebruikers moeten er echter niets van hebben, en blijven bij XP.
Alles wordt uit de kast gehaald om gebruikers naar Vista te lokken, bijvoorbeeld met intrigerende achtergronden voor het scherm.
22 oktober 2009: Windows 7 komt op de markt, een systeem dat Vista moet doen vergeten. Het blijkt moeilijk te zijn om van XP over te stappen op 7.
26 oktober 2012: En daar is Windows 8. Bedrijven die niet overgestapt zijn van XP op Vista of Windows 7, moeten nu een zevenmijlslaarzenstap nemen naar 8.
8 april 2014: Een nare dag voor gebruikers van XP. Het onderhoud op hun favoriete zonbeschenen graslandschap houdt op te bestaan.
Augustus 2014: slimme handelaars menen dat Windows 9 voor de deur staat en passen hun sites daar meteen al op aan.
Op 30 september 2014 komt de aap uit de mouw: Windows 9 bestaat helemaal niet, het wordt Windows 10.
En zo kan Microsoft inmiddels terugblikken op een historie van 30 jaar, met een aantal grote en een reeks kleinere versies van Windows.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier