In beeld: De 7 grootste blunders van Apple

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple-producten zijn nog steeds goed, maar niet inventief; het bedrijf uit Cupertino begint zijn ‘monopolie op magie’ te verliezen, wordt hier en daar gefluisterd. Tijd voor een overzichtje van de zeven minst magische Apple-gadgets.

Apple III (1981) De opvolger van de bijzonder succesvolle Apple II-computer was gericht op zakelijke gebruikers. Maar de hardware bleek nogal onbetrouwbaar, waardoor de Apple III zijn positie op de zakenmarkt verloor aan de goedkopere pc’s van IBM.

Lisa (1983) Dit was de eerste commerciële computer met een grafische userinterface. Prijs: 9.995 dollar! Geen wonder dat het toestel al snel in de schaduw terechtkwam van de goedkopere Macintosh die Apple een jaar later in de markt zette.

NeXT (1989) Deze computer was zijn tijd ver vooruit, maar had net als de Apple III en Lisa een te gepeperd prijskaartje om de doorsnee gebruiker te overtuigen.

Puck (1998) De kleine, ronde muis die bij de iMac hoorde was niet bepaald gebruiksvriendelijk – het ding zakte nogal snel weg in je handpalm.
The Cube (2000) Een kleine computer die verpakt zat in doorschijnend plastic. Het toestel werd geprezen voor zijn vindingrijke design, maar was een flop aan de kassa vanwege de te hoge prijs. Het idee achter The Cube krijgt momenteel wel een tweede leven in de Mac Mini.

iTunes Phone (2005) Nee, de iPhone was níet Apple’s eerste worp op de telefoonmarkt. In 2005 werkte Apple samen met Motorola aan de ROKR. Een degelijke telefoon, maar een verschrikkelijke muziekspeler vergeleken met de iPod – er konden maar honderd liedjes op, en ze overzetten van computer naar telefoon ging tergend traag. Deze ‘iTunes Phone’ werd trouwens ook wel eens … ‘iPhone’ genoemd.

Apple TV (2007) De eerste Apple TV, die in 2007 op de markt kwam, was een halfbakken hobbyproductje van Steve Jobs. Het was een klein apparaatje waarmee je aan de hand van een kleine afstandsbediening muziek en films van je computer op je tv kon afspelen. Het ding was duur en ingewikkeld in gebruik. Op iTunes gekochte films hadden bovendien een opvallend lage resolutie. In 2010 kwam Apple met een fel verbeterde en goedkopere Apple TV die geconnecteerd kon worden aan het internet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content