Indiase raket alsnog vertrokken richting maan

India gaat alsnog proberen naar de maan te komen. Een onbemande verkenner en een lander zijn maandag gelanceerd vanaf ruimtebasis Sriharikota in het zuidoosten van het land. India wil ze gecontroleerd en veilig op het oppervlak van de maan zetten.

Begin september moet dat gebeuren. India zou het vierde land zijn dat daarin slaagt, na de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China.

De maanraket zou eigenlijk vorige week al worden gelanceerd, maar vlak voor het moment van opstijgen werd het aftellen gestopt, omdat er een technisch probleem was ontdekt.

De missie heet Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2). Die bestaat uit drie onderdelen: een satelliet die in een baan rond de maan gaat draaien, de lander Vikram (Moed) en het rijdende laboratorium Pragyan (Wijsheid).

De satelliet moet de ‘dampkring’ van de maan onderzoeken. Die is verwaarloosbaar en vluchtig. Vikram en Pragyan moeten aankomen op de zuidpool van de maan, een plek waar mensen en verkenners nog niet zijn geweest. Op die zuidpool is misschien waterijs te vinden. Daarom moeten ze daar de bodem gaan onderzoeken. De verkenner Pragyan moet enkele honderden meters rijden. Hij houdt zijn werk waarschijnlijk twee weken vol.

Het is de tweede keer dat India naar de maan gaat. In 2008 bracht het land een satelliet in de baan rond onze ruimtebuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content