Informaticaproblemen en -ergernissen scoren hoog als tijdrovende frustratiebronnen op de werkvloer, maar ze horen nog bij de minste: een povere organisatie en irritante collega’s zijn erger. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het Mechelse workforce management-bedrijf Protime.
Crashes, slechte integratie, dat zoveelste tevergeefse telefoontje naar support: 9,1 procent van Vlaamse kantoorwerkers noemt pover werkende software op hun laptops als een van de grootste bronnen van frustratie op de werkvloer. Dat blijkt uit een studie van iVox bij 1.000 Vlaamse kantoorwerkers in opdracht van Protime, een Mechels bedrijf gespecialiseerd in tijdregistratie, personeelsplanning en toegangscontrole. Nog andere IT-gerelateerde ergernissen zijn problemen met het informaticasysteem (7,8%) en e-mails (5,8%).
Vooral mensen en organisatie
Al kunnen die laatsten evengoed gerelateerd zijn aan een categorie van frustraties die veel een grotere bron van ontevredenheid vormen in de top-10 die uit het onderzoek kwam: mensgerelateerde misnoegens, zoals gestoord worden door collega’s (8,3%), telefoongesprekken (4,1%) en – vooral – vergaderingen zonder concrete uitkomsten (13,9%), al dan niet via Teams of Zoom. Wekelijks verliezen we gemiddeld zo’n drie uur aan zo’n onzinnige meetings, zegt het onderzoek. Bij één op de tien werknemers is dat zelfs acht uur of meer.
De grootste categorie van boosdoeners is echter gerelateerd aan de organisatie. Administratieve rompslomp (10,1%), te veel onverwachte ad-hoc taken (6,6%), een gebrek aan duidelijke instructies of feedback (5,4%) en een gebrek aan focus door een lawaaierige werkomgeving (6,5%) voeren daar de shitlist aan.
Mannen en jongeren grootste IT-zeurders
Nog even terug naar de IT-gerelateerde irritaties: mannen voelen ze iets vaker dan vrouwen (24% vs. 20%). En de jongste generatie medewerkers (35 jaar of jonger) geeft ze ook iets vaker aan (met 25%) dan zowel 35- tot 54-jarigen als 55-plussers (beide 21%).