AI-bedrijf Anthropic aangeklaagd voor copyrightschending

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Drie auteurs zijn in de VS een groepsrechtszaak gestart tegen het bedrijf achter de Claude-chatbot. Ze menen dat Anthropic duizenden boeken illegaal gebruikte om haar AI-systemen te trainen.

Volgens Reuters gaat het om schrijvers en journalisten Andrea Bartz, Charles Graeber en Kirk Wallace Johnson. De aanklagers menen dat er daarnaast nog duizenden andere boeken van verschillende auteurs zijn gebruikt, via gepirateerde versies, om de AI van Anthropic te trainen. Het bedrijf zelf heeft weet van de zaak maar geeft geen commentaar op dit moment.

Anthropic is een concurrent van OpenAI. Sinds mei is haar chatbot ook in Europa beschikbaar. Het bedrijf wordt onder meer gefinancierd door Amazon dat al enkele miljarden investeerde. Ook Google bracht 400 miljoen dollar in het bedrijf.

Voor Anthropic is het niet de eerste rechtszaak in deze categorie. Eerder trokken ook enkele muziekuitgevers naar de rechtbank omdat ze menen dat Claude werd getraind op hun songteksten, die ook door het auteursrecht zijn beschermd. Ook bij Meta en OpenAI moeten advocaten zich momenteel verweren tegen gelijkaardige claims.

AI-systemen, en dan specifiek generatieve AI, worden getraind met grote hoeveelheden data. Daarvoor wordt er vaak gegrepen naar materiaal dat vrij te vinden is op het internet (YouTube, sociale media, nieuwsartikels), of gepubliceerde materiaal zoals boeken, afbeeldingen of muziek. Maar aan de makers van die werken werd nooit toestemming gevraagd, laat staan dat ze werden ingelicht of er voor vergoed worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content