Belfius ontwikkelt nieuwe digitale assistent samen met Mistral AI

Belfius bank © Belga Image
Pieterjan Van Leemputten

Enkele maanden na een investering in Mistral AI, kondigt Belfius een strategische samenwerking aan met de Franse AI-speler.

Vlak voor de zomer kondigde Belfius aan dat het in Mistral AI stapt. De Franse startup die onder meer concurreert met OpenAI en Anthropic haalde toen 600 miljoen euro op bij onder meer Nvidia, Samsung, Salesforce en (onder meer) Belfius.

Die investering mondt nu uit in een nauwere samenwerking voor de ontwikkeling van de nieuwe digitale assistent van Belfius. De grootbank richt daarbij zelf Belfius AI Lab op, een team van vijftig ingenieurs in ons land met specialisatie in AI, die bankoplossingen zullen ontwikkelen.

Dat team ontwikkelt ook de nieuwe digitale assistent van Belfius in nauwe samenwerking met Mistral AI. Het gaat daarbij een stuk verder dan het gebruik maken van de taalmodellen of beschikbare tools en AI-systemen van Mistral, die ook andere klanten van het AI-bedrijf kunnen benutten. De nieuwe AI-gedreven assistent zal in 2025 beschikbaar zijn.

Veel details over de mogelijkheden of werking van die assistent is nog niet beschikbaar. Wel doet ze denken aan wat concurrent KBC al enkele jaren heeft met Kate, een assistent in de app van de bank die helpt of informeert rond financiële zaken.

Digitale zorg op maat

In dezelfde aankondiging zegt Belfius ook dat het een samenwerking aangaat met Alan rond zorgverzekeringen. Dat bedrijf biedt met AI-tools een gepersonaliseerd aanbod voor bedrijven en institutionele klanten voor hun werknemers. Daarbij is het onder meer mogelijk om met artsen, psychologen, sportcoaches, slaapexperts of diëtisten te praten via chat, of videoconsultatie.

Voor die samenwerking gaat Alan haar Belgisch team met 25 mensen uitbreiden. Belfius neemt ook deel aan de serie F investeringsronde van Alan, waar bestaande investeerders zoals OTPP Temasek, Coatue, Lakestar, Belfius en anderen samen 173 miljoen euro investeren in het bedrijf, waardoor de waardering ervan nu op 4 miljard euro ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content