Belgische geologen testen mijnrobot in Slovenië

De opstelling van de mijnrobot. © Screenshot filmpje NaturalSciences.be

Belgische geologen van het Instituut voor Natuurwetenschappen hebben een week lang in Slovenië een mijnrobot getest die dunne aders metaalerts in de rots kan opsporen. Met hun project ‘Robominers’ willen de geologen de ‘mijn van de toekomst’ helpen ontwikkelen, niet onbelangrijk gezien de groeiende vraag naar zeldzame metalen.

‘Momenteel importeren we het merendeel van onze kritieke grondstoffen van buiten Europa. Maar dat is niet omdat we ze hier niet hebben’, legt Christian Burlet, geoloog aan het Instituut voor Natuurwetenschappen, uit. Sommige van deze ertsen zijn ook aanwezig in de Europese bodem, maar ze zitten in ‘kleine, overstroomde en verlaten mijnen, die met de huidige methodes niet rendabel uit te baten zijn. We moeten dus een manier vinden om ze in veilige omstandigheden en met een minimale impact op de omgeving te delven’, vervolgt hij.

Kleine aders

De bedoeling van de geologen is daarom om robots te ontwikkelen die zelfstandig gangen kunnen graven, onderweg de interessante ertsen selecteren en die vervolgens naar het oppervlak brengen.
In de oude mijn van het Sloveense Mežica werden de mijnrobots succesvol getest. Dat er voor deze mijn werd gekozen is niet toevallig. ‘We richten ons op kleine aders met sterk geconcentreerde ertsen, die moeilijk te ontginnen zijn. In België zit het er vol van, maar de mijnen zijn te instabiel of staan volledig onder water’, klinkt het.

De instrumenten bleken te werken zoals verwacht en het team ondervond geen grote problemen. Uiteindelijk is het hun doel om in de mijnen menselijke werkkrachten te vervangen door ‘een veelvoud van (deze) kleine robots’, zodat ‘geen mens nog ondergronds zou moeten gaan’.

Partner Content