Californisch gouverneur Gavin Newsom zet zwaar in op AI-regulering

Californisch gouverneur Gavin Newsom. © Getty Images
Ronald Meeus
Ronald Meeus Freelance journalist

Uitgerekend in de Amerikaanse staat California, waar zowel de Hollywoodindustrie als Silicon Valley thuis zijn, is er een stevige reguleringsgolf bezig wat kunstmatige intelligentie betreft. Een reeks nieuwe wetgevende initiatieven van gouverneur Gavin Newsom krijgt mogelijk een diepe impact in hoe AI zal mogen worden ingezet in politiek, kunst en andere essentiële cenakels van de samenleving.

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie beginnen de entertainment- en tech- elkaar in toenemende mate te vinden. Deze week nog kwam Lionsgate Entertainment, de filmstudio achter onder meer de John Wick-films, met het nieuws dat het zijn contentbibliotheek ter beschikking stelt van de New Yorkse AI-startup Runway, in ruil voor een door Runway ontwikkeld AI-model dat de studio kan gebruiken in zijn montage- en productieproces.

Het is het soort deals dat acteurs, visuele artiesten en andere partijen binnen de entertainmentindustrie knap zenuwachtig maken (Runway heeft overigens een aantal rechtszaken aan zijn broek van artiesten die claimen dat het bedrijf hun auteursrechten schendt voor het trainen van zijn algoritmes). En ze scharen zich bij een hele resem andere bezorgdheden rond AI.

‘John Wick’, een van de Lionsgate-films.

Achtendertig AI-wetten

Over het gebruik van deepfakes in politieke communicatie, bijvoorbeeld. Of over de mogelijkheid dat nog slimmere kunstmatige intelligentie zich tegen de mens kan keren. Maar uitgerekend in California, de staat waar Hollywood en Silicon Valley op slechts 600 kilometer van elkaar verwijderd liggen, is er een verregaand wetgevend initiatief bezig om de ontwikkeling van artificiële intelligentie te reguleren. Gouverneur Gavin Newsom (D) heeft ondertussen acht wetsvoorstellen en -ontwerpen omgezet in staatswetten, en er zijn er nog 30 meer op komst. De staat is ‘proactief om transparante en betrouwbare AI te bevorderen’, zei Newsom in een communiqué.

Naaktdeepfakes tot verkiezingscontent

Een van de acht wetten die ondertussen Newsoms krabbel kregen is een wet die het illegaal maakt om iemand te chanteren met AI-gegenereerde naaktdeepfakes. Een andere verplicht bedrijven die AI-content maken om dat aan te geven in een digitaal watermerk. Onder drie nieuwe wetten moeten zowel politici als social media-platformen duidelijk aangeven wanneer verkiezingscontent AI-gegenereerd is. En onder een laatste zopas naar wet omgezet wetsontwerp moeten filmstudio’s de toestemming van acteurs krijgen voordat ze een AI-gegenereerde replica van hun stem of beeltenis mogen creëren.

Regulatoire adem in de nek

En er is nog meer op komst. Naast de acht zopas ondertekende wetten zijn er nog een dertigtal wetgevende initiatieven op komst. De meest gecontesteerde is het onder techbedrijven inmiddels overbekende SB 1047, de Safe and Secure Innovation for Frontier Artificial Intelligence Act, die een bredere regulering van geavanceerde AI-systemen voorziet, en waarbij de grote tech-bedrijven een hete regulatoire adem in hun nek beginnen te voelen.

‘Er is één wetsvoorstel dat uitvergroot is in termen van publiek discours en bewustzijn: dat SB 1047’, zei Newsom dinsdag tijdens de Dreamforce-conferentie in San Francisco, in een podiumgesprek met Salesforce-CEO Marc Benioff. ‘Wat zijn de aantoonbare risico’s bij AI en wat zijn de hypothetische risico’s? Ik kan niet alles oplossen. Maar wat kunnen we wèl oplossen? Dat is de benadering die we hier over het hele spectrum hanteren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content