CEO van Stability AI stapt op

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Emad Mostaque, de oprichter van Stability AI, legt zijn rol als CEO neer bij de start-up die vooral gekend is voor beeldgenerator Stable Diffusion.

Het bedrijf heeft nog geen nieuwe CEO aangesteld. Voorlopig nemen COO Shan Shan Wong en CTO Christian Laforte over als co-CEO’s ad interim, zo meldt Stability AI in een blogpost. Mostaque zegt dat hij als hoofdaandeelhouder zijn rol neerlegt bij Stability AI  om om meer transparantie en eerlijker verdeling van macht te hebben bij het bedrijf.

Hij wil het bedrijf ook meer richting ‘gedecentraliseerde AI’ duwen. Op berichtendienst X meldt hij dat ‘je geen gecentraliseerde AI kan verslaan met meer gecentraliseerde AI’. Mostaque zegt nu de focus te willen verleggen naar open modellen voor edge computing en andere industrieën. Als hoofdaandeelhouder van de start-up zegt hij zijn rol van CEO op te geven om meer transparantie en eerlijker verdeling van macht te hebben bij het bedrijf.

Concurrentie

Een en ander wijst naar verhoogd concurrentie in de wereld van generatieve AI. Bedrijven als OpenAI (en dus ook Stability AI) gebruiken grote hoeveelheden gecentraliseerde rekenkracht om hun modellen te trainen en uitrollen. Stability AI is bijvoorbeeld de start-up achter beeldgenerator Stable Diffusion. Die ontwikkeling is echter heel duur. Volgens Bloomberg spendeerde Stability AI het voorbije jaar zo’n acht miljoen dollar per maand. Het bedrijf moet echter opboksen tegen concurrenten als Google en OpenAI, dat de steun van Microsoft krijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content