EU bereikt akkoord over regelgeving voor artificiële intelligentie

De Europese Unie heeft vrijdag, na drie dagen onderhandelen tussen de lidstaten en het Europees Parlement, een akkoord bereikt over baanbrekende wetgeving om kunstmatige intelligentie (AI) te reguleren. Dat kondigde Europees commissaris Thierry Breton aan.

‘Akkoord!’, schreef de Franse commissaris voor Interne Markt vrijdagavond op X. Het akkoord draait rond wetgeving voor het reguleren van AI-systemen, zoals ChatGPT. De Europese lidstaten willen hun opkomende AI-spelers beschermen. Fransman Breton benadrukt dat de wetgeving een springplank is voor Europese start-ups en onderzoekers ‘om voorop te lopen in de AI-race’.

‘Historisch moment’

De Europese Unie wil zich als eerste ter wereld uitrusten met een uitgebreid wettelijk kader om misbruik van AI te beperken en tegelijkertijd innovatie te waarborgen. De onderhandelaars moeten het akkoord nog wel voorleggen aan het voltallige EU-parlement en de EU-lidstaten, maar dat is doorgaans een formaliteit.

Breton spreekt van een ‘historisch’ moment. Volgens hem beteugelt de EU de revolutionaire technologie niet alleen, maar geeft ze die voor Europese jonge bedrijfjes en onderzoekers juist vleugels. De nieuwe Europese wet deelt AI-toepassingen in op risico. Hoe meer gevaren een toepassing in zich draagt, hoe strenger de regels. De gevaarlijkste, zoals burgervolgsystemen op Chinese leest die burgers voor hun gedrag belonen of straffen, worden verboden.

De onderhandelaars twistten lang over AI voor gezichtsherkenning, wat het parlement wilde uitbannen, maar de lidstaten wilden toestaan waar dat de veiligheid zou dienen. Daarvoor krijgen zij nu wel ruimte, maar met beperkingen. De nieuwe regels zouden, als ze begin volgend jaar ook officieel worden aangenomen, in de loop van 2026 van kracht kunnen worden.

Partner Content