Google opgepast, hier komt SearchGPT

© Getty Images

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft een eigen zoekmotor ontwikkeld waarmee het rechtstreeks de concurrentie aangaat met Google. Een kleine groep gebruikers mag de search engine de komende tijd testen, zo maakt het bedrijf bekend.

SearchGPT heeft de bedoeling om concrete antwoorden op vragen te geven, inclusief een link naar de info. Ontwikkelaar OpenAI maakt voor de antwoorden gebruik van zijn eigen AI-model, maar plukt ook data van het internet. Er werden ook partnerschappen afgesloten met uitgevers om hun content te gebruiken. De bedoeling zou zijn om de zoekmotor – eenmaal op punt – te integreren in de populaire chatbot ChatGPT.

Nog niet foutloos

In een kort filmpje geeft het bedrijf alvast een voorproefje, maar de zoekopdracht waarmee gedemonstreerd wordt (muziekfestivals in de Amerikaanse staat North Carolina) bevat wel meteen een fout. Voor het Appalachian Summer Festival werd een verkeerder datum vrijgegeven, merkten lokale journalisten op.

Tot nu waren zoekmachines via AI-platformen geen succes. Maar OpenAI-topman Sam Altman is ervan overtuigd dat zijn bedrijf de zoekopdrachten beter kan vervullen dan tot nu toe gebeurt op het internet. Het aandeel van Google-moeder Alphabet verloor na de aankondiging bijna drie procent op de beurs van New York.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content