‘Ik haat generatieve AI’: illustratie-app Procreate zegt geen AI te integreren

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De populaire iPad-app Procreate gaat niet meteen generatieve AI-tools inbakken. CEO James Cuda dat op een moment dat artiesten stevige kritiek geven op de manier waarop AI getraind wordt.

‘Generatieve AI haalt de menselijkheid uit dingen’, schrijft Procreate in een mededeling op zijn website. ‘Het is gebouwd op de grondvesten van diefstal en de technologie gaat ons naar kale toekomst sturen.’ Met die woorden vertaalt Procreate alvast de mening van een groot deel van de artiesten die teken- en illustratie-apps gebruiken. CEO James Cuda geeft in een video dan ook aan dat generatieve AI niet in zijn product zal ingebakken worden.

De stap is opmerkelijk, omdat ze ingaat tegen wat veel concurrenten wel lijken te doen, door functies aan hun software toe te voegen die gebaseerd zijn op machine learning. Gen AI gaat momenteel door een gigantische hype, maar de technologie is niet onbesproken. Beeldgeneratoren worden meestal getraind op grote hoeveelheden materiaal waarvoor de originele artiesten geen toestemming gaven, laat staan dat ze er compensatie voor kregen. Grote concurrent Adobe probeert die ethische problemen te omzeilen door de AI voor Photoshop te trainen op content  die publiek domein is of de juiste licentie heeft, maar ook daar wordt kritisch op gereageerd. Door zich volledig tegen gen AI af te zetten, lijkt Procreate alvast in te zetten op de gevoelens van veel potentiële klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content