Limburgse ziekenhuizen zetten AI in om kanker sneller op te sporen
De Limburgse ziekenhuizen gaan artificiële intelligentie inzetten om kanker sneller op te sporen. UHasselt, Jessa en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) onderzochten de voorbije twee jaar hoe ze hun kankeronderzoek verder kunnen verbeteren door meer in te zetten op digitalisering en AI.
De drie partners zetten nu Digipath op, een Limburgs platform voor digitale pathologie. Via scanners worden de weefselfragmenten voor microscopie voortaan gedigitaliseerd en kunnen ze niet alleen sneller en efficiënter geanalyseerd worden maar ook makkelijker bewaard en gedeeld worden met andere zorgverstrekkers.
‘De patholoog moet niet meer alle glasplaatjes met weefselstalen handmatig onder een microscoop plaatsen voor analyse’, verduidelijkt Piet Stinissen, directeur van het Limburg Clinical Research Center (LCRC). ’Deze worden gedigitaliseerd door een scanner. Zo kan men de preparaten veel makkelijker bewaren en kunnen ze eenvoudiger gedeeld worden, ook met andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld een second opinion of voor wetenschappelijk onderzoek. Zo optimaliseren we het zorgproces, maar deze technologie en samenwerking is ook belangrijk voor het biomedisch onderzoek.’
Een extra hulp
Door de digitalisering van de weefselfragmenten kan er ook artificiële intelligentie op losgelaten worden. ’Deze AI-toepassingen vervangt de patholoog helemaal niet, maar is net een extra hulp’, aldus Stinissen. ‘AI kijkt mee naar de vele stalen en geeft een signaal wanneer deze iets verdacht opmerkt. Dit zal de analyses nog efficiënter en sneller laten verlopen.’
Voor de ontwikkeling en opstart van Digipath konden UHasselt, Jessa en ZOL rekenen op 770.000 euro steun vanuit de provincie Limburg. De volgende jaren zal deze digitale pathologie uitgerold worden binnen alle Limburgse ziekenhuizen en daarbuiten.
Het project van UHasselt, Jessa en ZOL krijgt nu ook 900.000 euro aan Europees geld vanuit Interreg Maas Rijn om het netwerk ook over de landsgrenzen verder te zetten en een samenwerking rond digitale pathologie aan te gaan met de ziekenhuizen van Maastricht en Keulen.
AI vindt tientallen nieuwe soorten antibiotica
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier