Meta gaat AI-afbeeldingen labelen
Afbeeldingen die door kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerd zijn, zullen binnenkort een label krijgen op de platformen van de socialemediareus Meta. Het bedrijf werkt daarvoor aan standaarden voor AI-afbeeldingen met andere techbedrijven.
Meta Platforms, het bedrijf achter onder meer Facebook en Instagram, werkt met andere techbedrijven aan standaarden voor afbeeldingen die zijn gemaakt met kunstmatige intelligentie (AI). De standaarden moeten er volgens Meta voor zorgen dat afbeeldingen waarin AI is gebruikt, beter worden herkend en dat daarbij beter wordt aangegeven wanneer een beeld is gemaakt met kunstmatige intelligentie. Op Instagram en Facebook betekent dat in de eerste plaats dat alle AI-afbeeldingen een label krijgen.
Afbeeldingen die via Meta’s eigen tool Meta AI worden gemaakt, krijgen al zowel zichtbare als onzichtbare watermerken mee om aan te geven dat ze door kunstmatige intelligentie gegenereerd zijn. Volgens Meta zijn ook andere bedrijven die AI-tools aanbieden, ‘markeringen’ beginnen te gebruiken om aan te tonen dat afbeeldingen door AI zijn gegenereerd.
Desinformatie
Volgens Nick Clegg, directeur mondiale zaken bij Meta, wordt het almaar moeilijker om het verschil te zien tussen door mensen en AI gemaakte beelden, terwijl dergelijke beelden ook almaar meer voorkomen. ‘Onze gebruikers hebben ons gezegd dat ze transparantie rond deze nieuwe technologie waarderen’, luidt het. Daarom zal Meta ‘in de komende maanden’ labels toevoegen aan AI-afbeeldingen op Facebook, Instagram en Threads.
Kwaadwillenden kunnen met AI-hulpmiddelen foto’s en video’s bewerken en op die manier onder meer nepnieuws verspreiden via social media. Dat gebeurde bijvoorbeeld na het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober. In onder meer de Europese Unie leidde dat tot zorgen over de toename van onlinenepnieuws rond het conflict. De Europese Commissie waarschuwde socialmediabedrijven, waaronder Meta, kort na de opleving van het geweld dat nepnieuws zo snel mogelijk moet worden verwijderd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier