Onderzoek: ‘Werknemers met een beperking doen opvallend vaker beroep op AI’
De opkomst van AI blijkt een grote toegevoegde waarde voor Belgische werknemers met een (milde) beperking. Bijna de helft (49%) van hen gebruikt AI minstens wekelijks voor het werk, wat aanzienlijk vaker is dan bij hun collega’s zonder beperking (32%). Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Randstad.
Op dinsdag 3 december is het de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Naar aanleiding daarvan publiceerde Randstad zijn understanding talent scarcity: AI and equity rapport. Een van de belangrijkste bevindingen is dat talent met een beperking AI-technologie ‘met overtuiging’ omarmt. Het rapport baseert zich op gegevens van 1.200 Belgische werknemers, waaronder 200 werknemers met een milde tot ernstige beperking. Denk daarbij onder andere aan om mensen met een autismespectrumstoornis, gehoorverlies, een spraakstoornis of leerproblemen.
Ondersteunende rol
Iets meer dan de helft van de respondenten met een beperking (51%) zet AI in om niet-administratieve taken sneller uit te voeren, zoals het schrijven of vertalen van e-mails. Bij hun collega’s zonder beperking ligt dit percentage op 43%. Daarnaast gebruikt ruim de helft van de werknemers met een beperking (56% versus 37%) kunstmatige intelligentie voor administratieve taken, zoals het maken van notities, het inplannen van vergaderingen of het analyseren van data.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 57% van de werknemers met een beperking zelf op zoek moet naar opleidingen om hun AI-vaardigheden te ontwikkelen. Bij hun collega’s zonder beperking geeft slechts 37% dit aan.
‘Ons onderzoek toont aan dat AI niet alleen voor meer efficiëntie zorgt, maar ook veel breder inzetbaar is en een ondersteunende rol kan spelen voor mensen met een beperking’, zegt Wim Van der Linden van Randstad. ‘Zo kan het drempels rond toegankelijkheid wegnemen en een meerwaarde betekenen voor mensen met een gehoorbeperking, door realtime ondertiteling, of voor mensen met een visuele beperking door beeldherkenning.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier