OpenAI haalt miljarden op en is 157 miljard dollar waard

OpenAI-topman Sam Altman. © Reuters
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

OpenAI heeft 6,6 miljard dollar opgehaald bij investeerders en is daarmee 157 miljard dollar (142,1 miljard euro) waard. Met het geld wil het bedrijf achter AI-chatbot ChatGPT onderzoek naar nieuwe toepassingen van artificiële intelligentie en extra computercapaciteit financieren.

‘We willen geavanceerde intelligentie breed toegankelijk maken’, schrijft OpenAI op zijn blog, waarbij het de investeerders meteen ook bedankt voor ‘hun vertrouwen’. Volgens nieuwsagentschap Bloomberg gaat het om een van de grootste private investeringen ooit. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat onder meer de durfinvesteerders Thrive Capital en Khosla Ventures geld hebben toegezegd voor de investeringsronde. Ook softwareconcern Microsoft, dat al een grote investeerder in OpenAI is, deed mee. Daarnaast zou chipontwikkelaar Nvidia voor het eerst geld steken in het bedrijf dat een wedloop op het gebied van geavanceerde artificiële intelligentie ontketende.

Volgens Bloomberg leidde Thrive Capital de investeringsronde en ook investeerders Altimeter Capital en Fidelity Management & Research Company tekenden in. Het bedrijf zelf  communiceerde niet wie de investeerders zijn. Volgens eerdere mediaberichten voerde ook Apple gesprekken over een investering, maar het bedrijf trok zich terug. Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times vroeg OpenAI de investeerders om niet in rivaliserende AI-bedrijven te investeren zoals xAI van techmiljardair Elon Musk.

De nieuwe miljardenwaardering voor OpenAI tekent de razendsnelle opkomst van het bedrijf, dat naar eigen zeggen 250 miljoen gebruikers wist te trekken met ChatGPT. In 2021 was OpenAI volgens investeerders nog 14 miljard dollar waard. Investeerders steken bij de nieuwe financieringsronde geld in OpenAI in de vorm van leningen die later kunnen worden omgezet in aandelen, schrijft Reuters. Dat zou gebeuren op het moment dat OpenAI zich heeft omgevormd tot een bedrijf met winstoogmerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content