Parlement Californië keurt AI-wet goed

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

In de Amerikaanse staat Californië heeft het parlement een wet goedgekeurd die generatieve AI moet reguleren. Dat gebeurde ondanks het protest van bedrijven en parlementsleden die vrezen dat de ontluikende technologie op die manier wordt verstikt.

‘Ik ben fier op de diversiteit van de coalitie die dit wetsontwerp heeft gesteund, een coalitie die sterk gelooft in innovatie en veiligheid’, zo begroette Scott Wiener de stemming op X. Wiener is een Democratisch parlementslid en loodste de tekst door het parlement. De wet verplicht ontwikkelaars van AI-modellen om veiligheidsmaatregelen te nemen die moeten beletten dat hun technologie wordt misbruikt om de samenleving ernstige schade te berokkenen.

Wiener versoepelde de tekst wel: in vergelijking met de eerste versie krijgen de overheden minder macht om ontwikkelaars ter verantwoording te roepen of juridisch te vervolgen.  Gouverneur Gavin Newsom heeft tot 30 september de tijd om de wet te ondertekenen of zijn veto te stellen. Zijn beslissing zal hoe dan ook op gemengde reacties onthaald worden. De tekst verdeelt de bedrijven, de vorsers en de Democratische parlementsleden zelf.  Nancy Pelosi bijvoorbeeld, boegbeeld van de Democraten, liet eerder al verstaan dat de wet, hoewel ‘goedbedoeld’, volgens haar meer kwaad dan goed zal doen.

Ook OpenAI is tegen de wet gekant. De onderneming achter ChatGPT vreest dat vele innovatieve bedrijven Californië en zijn fameuze Silicon Valley zullen verlaten. OpenAI bepleit daarom nationale wetgeving. Concurrent Anthropic daarentegen meent dat de voordelen van de wet ‘waarschijnlijk’ groter zijn dan de nadelen. Meer verrassend is dat de tekst ook steun heeft gekregen van Elon Musk. De baas van Tesla, X en xAI, een start-up in generatieve AI, betoogde begin deze week dat de risico’s rondom AI een reglementering rechtvaardigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content