Tesla wil volgend jaar humanoïde robots inzetten

Een prototype van de Optimus-robot wandelt langs enkele Tesla Cybertrucks. © Tesla

Tesla is van plan volgend jaar al humanoïde robotten te produceren en in te zetten in zijn eigen fabriek. Ondertussen peilt topman Elon Musk ook bij gebruikers of zijn AI-bedrijf xAI een nieuwe miljardeninvestering waard is.

Tesla werkt al een hele tijd aan een humanoïde robot, ‘Optimus’ gedoopt. In 2022 werd een prototype voorgesteld. En dit jaar nog zal er een werkende versie van worden gelanceerd. De robots zullen eerst door de automaker zelf worden gebruikt, om ze in 2026 ook aan andere bedrijven te verkopen, zegt topman Elon Musk. In een post op sociaalmediaplatform X liet Musk weten een ‘echt nuttige’ robot voor intern gebruik in 2026 klaar te hebben.

Investeren in xAI of niet?

Ondertussen vraagt Musk ​​zijn volgers op X ook of Tesla 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) moet investeren in zijn kunstmatige intelligentiebedrijf xAI. De topman zei daarbij dat hij ‘de wateren aan het testen was’ voor een mogelijke financieringsdeal.

‘Tesla leert behoorlijk wat van xAI’, zei Musk tegen Wall Street-analisten. ‘Het heeft ons echt geholpen bij het bevorderen van volledig zelfrijdend rijden en bij het opbouwen van het nieuwe Tesla-datacenter.’

Tegenstrijdige belangen

Musks xAI, opgericht in 2023, haalde in mei dit jaar al 6 miljard dollar (5,5 miljard euro) op bij een financieringsronde. Met xAI wil Musk de concurrentie aangaan met het populaire ChatGPT. Musk behoorde ook tot de oprichters van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI, maar verliet dat bedrijf omwille van meningsverschillen over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Tot de geldschieters van xAI behoren onder meer investeringsmaatschappijen en ook de Saudische prins Al-Waleed bin Talal al-Saud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content