Universiteit Gent en PMV bouwen grootschalige campus voor AI en Deep Tech
De Universiteit Gent en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV willen met een nieuwe AI Campus Hub het voortouw nemen in AI en Deep Tech. Op de campus zullen op termijn 600 specialisten in artificial intelligence werken.
De Universiteit Gent, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de Gentse vastgoedontwikkelaar Alides bouwen een ‘AI Campus Hub’ in het al bestaande Tech Lane Science Park in Gent-Zwijnaarde. Vandaag zijn daar al 4.500 onderzoekers aan de slag, onder meer bij bedrijven en onderzoekscentra als Johnson & Johnson, Sanofi, BASF, Daikin, Eastman, imec, VIB en een 100-tal Deep Tech start-ups. Op die plaats komt er dus nog een AI Campus Hub bij. ‘De AI Campus Hub geeft het innovatie-ecosysteem van Tech Lane een sterke boost. Hiermee zetten we Vlaanderen en Gent aan de kop van AI en Deep Tech, technologieën die een grote impact op de samenleving zullen hebben’, zo onderstreept rector Rik Van de Walle van de Universiteit Gent het belang van dit project.
De hub moet binnen Europa een aantrekkingspool worden voor bedrijven en onderzoekers rond AI, Deep Tech en halfgeleiderfotonica. De AI Campus Hub wordt een torengebouw van ongeveer 20.000 m² waarin meer dan 600 AI- en Deep Tech-specialisten van zowel bedrijven als van onderzoeksinstellingen aan de slag kunnen. Grote bedrijven gaan er welkom zijn om innovatieve toepassingen uit te werken, maar ook start-ups en kmo’s zullen er terecht kunnen voor co-creatiesessies met onderzoekers en andere bedrijven. Daarbij kunnen ze gebruik maken van co workingruimtes, het fablab, en zelfs de nabijgelegen cleanroom voor de ontwikkeling van halfgeleiderfotonica. De initiatiefnemers beloven verdere uitbreiding en aanpassingen van de cleanroomfaciliteiten tegelijk met de bouw van de toren.
‘Klaar in de loop van 2026’
Bedoeling is om het project – met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO), het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO), de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen – op relatief korte termijn te realiseren. In de loop van 2026 moet het project opgeleverd zijn. ‘Vlaanderen kan en moet haar plaats blijven opeisen in het wereldwijde toponderzoek, zoals ook in artificial intelligence en fotonics. Daarvoor heb je niet alleen ruimte nodig, maar ruimte die bruggen slaat, mensen samenbrengt en creativiteit stimuleert. Als financier van het nieuwe gebouw willen we de verdere verankering verzekeren van de cluster in
artificiële intelligentie en fotonica’, aldus nog Michel Casselman, algemeen manager van PMV, in een persbericht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier