Universiteit Gent helpt politiezones met ‘misdaadvoorspellende’ AI

© Getty Images
Ronald Meeus
Ronald Meeus Freelance journalist

Negentien Vlaamse politiezones werken na deze zomer met BIGDATPOL, een kunstmatig intelligent systeem dat computerwetenschappers aan de Universiteit Gent hebben opgezet om snel patronen te ontdekken in criminaliteitscijfers. Dat moet resulteren in voorspellingen op maat, zodat misdaden zelfs kunnen worden voorkomen.

UGent-criminoloog Wim Hardyns en een team van criminologen en computerwetenschappers zijn al maanden bezig aan kunstmatige intelligentie die lokale criminaliteitscijfers snel kan analyseren. Het systeem waaraan ze sleutelen, BIGDATPOL, krijgt nu binnenkort zijn primetime in het veld: negentien Vlaamse politiezones zullen na de zomer aan de slag kunnen met het AI-model.

Geen Minority Report

Op termijn moet het kunstmatig intelligente platform zelfs in staat zijn om misdrijven te voorspellen. Al vegen de onderzoekers meteen de schrik voor Minority Report-toestanden van tafel: er zal niet kunnen worden voorspeld wie misdrijven zal plegen. Dat is ethisch niet juist, en de technologie ervoor bestaat volgens de onderzoekers per definitie nog niet. ‘We focussen op tijdstippen en locaties, mét het respect voor de privacy en de mensenrechten’, zegt Hardyns tegen VRTNWS. ‘Dat staat centraal in ons onderzoek. Dankzij de data kunnen we in de toekomst vooral inschatten waar en wanneer misdaden zullen plaatsvinden.’

Inzet van middelen

De Ugent-onderzoekers verdelen de deelnemende politiezones in stratenblokken die ze koppelen aan data. Daarbij wordt onder meer gekeken naar stations of cafés in de buurt, locaties waarrond een grotere statistische kans bestaat op straatcriminaliteit en overlast. Bij gebieden met weinig straatverlichting verhoogt de kans op woninginbraken. En ook de aanwezigheid van vluchtwegen zit in het systeem. De bedoeling van BIGDATPOL is een efficiëntere inzet van middelen: door zich te focussen op bepaalde risicogebieden kan de politie gerichter preventief werken en misdrijven voorkomen.

Binnen een jaar of vijf zou het model op punt moeten staan, zeggen de UGent-onderzoekers. Bij succes in België is ook een uitrol naar andere Europese landen mogelijk: het project werkt met Europese steun.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content