VUB bestuurt robotarm met de hersenen, zonder implantaat

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Een onderzoeker van de VUB heeft een niet-invasieve Brain-Computer Interface ontwikkeld. Daarmee is het mogelijk om een robotarm te bedienen met je hersenen, zonder dat daarvoor iets moet worden ingeplant in de hersenen.

‘Een Brain-Computer Interface is een verbinding tussen de hersenen en een computer, waarbij dus hersenactiviteit wordt gemeten en omgezet in commando’s voor de aansturing van apparaten.’ Zegt Arnau Dillen van de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS).

‘In tegenstelling tot invasieve methoden zoals het bedrijf Neuralink van Elon Musk beoogt, gebruiken we in dit onderzoek elektrofysiologische metingen (elektro-encefalografie of EEG) die volledig niet-invasief zijn. Hierdoor wordt het systeem veel toegankelijker voor dagelijks gebruik zonder chirurgische ingrepen.’ Vervolgt Dillen.

De hersenactiviteit om de robot aan te sturen wordt gemeten met EEG. © VUB

Dillen deed zijn onderzoek onder begeleiding van professor Kevin De Pauw. Het project was mogelijk door een samenwerking van MFYS en het Brubotics consortium van de VUB met het ETIS laboratorium van de Université Paris-Cergy.

Denken om te bewegen

Om de robotarm te controleren wordt er ‘Motor Imagery’ gebruikt, een techniek waar de hersenactiviteit wordt gemeten wanneer je aan de specifieke beweging denkt.

‘Door specifieke frequenties van EEG-signalen te analyseren, kan het systeem bepalen aan welke beweging de persoon denkt. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om een robotarm aan te sturen.’ Aldus professor Kevin De Pauw. 

‘Hiervoor moest er eerst een nieuwe methode ontwikkeld worden om kalibratiedata te verzamelen en hiermee machine learning modellen te trainen’, zegt Arnau Dillen. ‘Het systeem moet voor iedere individuele gebruiker opnieuw gekalibreerd worden, maar met deze methode gaat dat aanzienlijk sneller.’

De ambitie van Dillen is om het systeem verder te ontwikkelen naar een vermarktbaar softwareproduct. Hij is daarvoor nu op zoek naar mogelijkheden en industriële partners om de technologie te verfijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content